Gelderse Vallei

Mitchel is pas 21 en rijdt al zijn vierde Dakar Rally

Rallycoureur Mitchel van den Brink
Rallycoureur Mitchel van den Brink © eigen foto
HARSKAMP - Zand, zand, en nog eens zand. Over een paar dagen gaat de zwaarste rally ter wereld van start, de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. Mitchel van den Brink (21) rijdt dan met een truck dwars door de woestijn. Per dag zit hij zo'n tien uur achter het stuur. "Je moet echt met verstand rijden."
De wekker ging vroeg op 1 januari bij de familie van den Brink. Om 06.00 uur verzamelden Mitchel, zijn vader Martin - ook coureur - en andere teamleden in Harskamp. "Om middernacht ben ik nog snel het dorp in gegaan, maar toen ook gauw gaan slapen. Ik was gelukkig zo weg", lacht Mitchel.

Brandjes blussen

Voor zijn vader, die dit jaar voor de zestiende keer meedoet, verliep de nieuwjaarsnacht anders dan gehoopt. "Iets na 00.00 uur ging m'n pieper af, dus ik ben nog met de brandweer op pad geweest. We rolden van het ene in het andere incident. Op een gegeven moment heb ik gezegd: nu ga ik even slapen."
Het gezelschap vloog vandaag vervolgens naar Saoedi-Arabië. "Zes uur vliegen, dan moeten we de auto's ophalen in de haven en dan nog een paar honderd kilometer verplaatsen naar de eerste bivak. Rond middernacht kunnen we gaan opbouwen en dan kunnen we lekker gaan slapen", vertelt Martin over de reis.

Podium

Vrienden en familie zwaaien vader, zoon, de monteurs en technici in alle vroegte uit. De lange afstandsrace is echt 'teamwork', zegt Martin. "De monteurs moeten 's nachts de spullen prepareren als wij slapen. Dan gaan wij 's ochtends weg en kunnen zij rusten." Over zijn taak als rijder zegt hij: "Je moet een mix vinden van snelheid en uit de problemen blijven."
Vorig jaar eindigde de truckcoureur als derde, terwijl zijn zoon net naast het podium viel. Nu hoopt Van den Brink junior voor het eerst mee te doen voor de podiumplaatsen. "Dakar kun je niet voorspellen, er kan zoveel gebeuren, maar het doel is om m'n persoonlijk record te verbreken. Hopelijk betekent dat een top drie notering."

Zestiende keer

Hij heeft in het veld steun van zijn vader. "Wij gaan Mitchel helpen om hem zo hoog mogelijk te laten eindigen. En als wij dichtbij blijven, dan betekent dat voor ons ook een goede uitslag." Van den Brink senior heeft al behoorlijk wat ervaring met rijden op ruige terreinen. "Ik ben begonnen als monteur in Afrika, toen tien jaar in Zuid-Amerika gereden en nu zitten we in Saoedi-Arabië."
Hoewel Van den Brink senior na afloop wel eens zegt: nooit weer, begint het een paar weken later altijd weer te kriebelen. "Het is een wedstrijd waarbij je dingen moet overwinnen, je moet alles zelf doen en je wordt enorm vindingrijk. Zelf de oplossing vinden, dat is het mooie aan Dakar."
De Dakar Rally start vrijdag.