Rijk van Nijmegen / Gelderse Vallei

Aantal vuurwerkslachtoffers bijna verdubbeld in Gelderland

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
NIJMEGEN - Het aantal vuurwerkslachtoffers in Gelderland is bijna verdubbeld vergeleken met vorig jaar. Er zijn dit keer 44 mensen met vuurwerkletsel behandeld in de Gelderse ziekenhuizen tegenover 24 rond de vorige jaarwisseling.
In het Radboudumc in Nijmegen moesten elf vuurwerkslachtoffers worden behandeld. Acht mensen hadden oogletsel, een aantal van hen is het zicht of een deel van het zicht verloren. Drie mensen liepen letsel aan hun hand op, een van hen is een aantal vingers kwijt.

Brandwondencentrum

De woordvoerder van Gelderse Vallei in Ede meldt dat het een redelijk drukke nacht was. Er kwamen tien vuurwerkslachtoffers binnen. Drie van hen hadden het letsel opgelopen bij het carbidschieten. Zij moesten naar het brandwondencentrum in Beverwijk.
In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen was het een "drukke nacht zoals altijd", aldus een woordvoerder. Er waren vijf vuurwerkslachtoffers, van wie een aantal door een oogarts moest worden behandeld.

Hand- en gezichtsletsel

Ook in Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn kwamen vijf vuurwerkslachtoffers binnen. Vier van hen hadden handletsel en een had verwondingen aan het gezicht. In Gelre Ziekenhuizen in Zutphen zijn geen vuurwerkslachtoffers binnengekomen.
Vier mensen met vuurwerkletsel zijn bekeken in Rivierenland in Tiel. Zij hadden allen oogletsel. Ook waren het allemaal omstanders.
In het SKB in Winterswijk, Rijnstate Arnhem en Slingeland in Doetinchem zijn allen twee mensen met vuurwerkletsel behandeld. In het St Jansdal in Harderwijk waren het er drie.

Hoger dan voorgaande jaren

Het totale aantal van 44 vuurwerkslachtoffers in de Gelderse ziekenhuizen is hoog te noemen. In 2022 waren het er 22, in 2021 tien en de jaren ervoor rond de dertig.