Rivierengebied / Rijk van Nijmegen

In deze plaatsen werd de brandweer bekogeld met vuurwerk

In Hedel gingen weer meerdere auto's in vlammen op
In Hedel gingen weer meerdere auto's in vlammen op © Bart Meesters / Meesters Multi Media
HEDEL - Op meerdere plekken in Gelderland-Zuid zijn tijdens de jaarwisseling brandweerlieden bekogeld met vuurwerk. Behalve in Hedel en Tiel, waar de Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet om de rust terug te brengen, was het raak in Kerkdriel, Nijmegen (Meijhorst) en Dodewaard.
"Op meerdere plekken is de politie meegereden om brandweerinzet mogelijk te maken", meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. In totaal moest de brandweer daar 145 keer uitrukken. Dat is minder dan vorig jaar. De gemeenten Nijmegen, Tiel en West Betuwe staken er bovenuit met respectievelijk 44, 21 en 18 inzetten.
"De brandweer werd vooral gealarmeerd voor het blussen van kleine branden, zoals containers, heggen, rommel op straat of autobanden, maar ook zijn er een aantal auto’s in brand geraakt", aldus de Veiligheidsregio.

Weer gaat het mis in Hedel

Hoewel de gemeente Maasdriel verschillende maatregelen had genomen, zoals een vuurwerkvrije zone en aangepaste bewakingscamera's, ging het net als vorig jaar mis in Hedel. Op de Kasteellaan in het dorp werden hulpdiensten weer belaagd met vuurwerk. Ook gingen auto's in vlammen op. De ME, die werd uitgescholden voor 'kankerwouten', maakte uiteindelijk een einde aan de ongeregeldheden.
Kijk naar de beelden:
Hulpdiensten bekogeld, ME veegt plein schoon
In de rest van Gelderland verliep oud en nieuw zonder grote incidenten. De Veiligheidsregio Gelderland-Midden spreekt van een 'drukke behapbare jaarwisseling voor de hulpdiensten'. De brandweer rukte daar 130 keer uit. Het ging vooral om container- en autobranden. De meeste meldingen kwamen uit Arnhem (51) en Ede (25).
Ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland beleefde een relatief rustige jaarwisseling. Tussen 31 december 00.00 en 1 januari 08.00 uur werd de brandweer daar 67 keer gealarmeerd voor met name container- en afvalbranden.