Arnhem en omstreken

Mee met de boa: 'Oh, mogen we niet afsteken'

Handhavers Dion en Wihkaas van de gemeente Arnhem.
Handhavers Dion en Wihkaas van de gemeente Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In Arnhem gold tijdens oud en nieuw voor het eerst een vuurwerkverbod. En daarvan was niet iedereen op de hoogte, merkten handhavers Dion en Wihkaas van de gemeente Arnhem met wie we op pad waren.
"Hebben jullie vuurwerk bij je?", luidt de vraag aan twee jongens op de Zuidelijke Parallelweg, niet ver van Arnhem CS. Een derde heeft zich stilletjes uit de voeten gemaakt, maar komt er later weer bij. "Oh, mogen we nu niet afsteken?"
Ze doen vrijwillig afstand van het vuurwerk, zoals dat heet, anders moeten de handhavers het vuurwerk in beslag nemen. Ze komen er vanaf met een waarschuwing.

'Dan gaan we wel naar Velp'

Elders in de stad stuiten beide boa's op inwoners die vuurwerk afsteken. Die lijken niet op de hoogte te zijn van het vuurwerkverbod. "Tenzij het categorie 1 is, maar anders mag je het vuurwerk niet afsteken."
Onder deze categorie valt kindervuurwerk. Helaas ook voor de man met wie Dion en Wihkaas een praatje maken, hij heeft vuurwerk op zak dat niet mag worden afgestoken. "Dan gaan we wel naar Velp, daar mag het wel", klinkt het laconiek.
Even dreigt er een discussie te ontstaan. "Ik snap wel dat jullie oud en nieuw willen vieren, maar wij krijgen de vraag om te handhaven. Ja, die sterretjes mogen wel. En wat is het doel van de vuurkorf die hier in brand staat?"
Gezelligheid is het antwoord. "We ruimen altijd alles op." Ze beloven dat het niet uit de hand loopt als mensen over de stoep willen langslopen.
De surveillance verliep verrassend rustig, blikken beide boa's terug. "Hier en daar wordt wat aangestoken, maar dat houd je toch niet tegen. We konden een aantal aanspreken op het gedrag en daar werd naar geluisterd. We proberen goed te communiceren, met een gesprek komen we behoorlijk ver."
Kijk naar een reportage:
Mee met de boa's in Arnhem