Arnhem en omstreken

Marcouch verzucht: 'Het is niet te doen, het is eigenlijk schizofreen'

Ahmed Marcouch ziet dat het vuurwerkverbod wel iets doet, maar nog niet voldoende.
Ahmed Marcouch ziet dat het vuurwerkverbod wel iets doet, maar nog niet voldoende. © Persbureau Heitink/ANP, bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - In zestien gemeenten gold deze jaarwisseling een lokaal vuurwerkverbod. Eén van de gemeenten die zich nieuw aansloot is Arnhem. Burgemeester Ahmed Marcouch merkt echter dat het niet helemaal gelukt is alle inwoners van zijn stad ervan te weerhouden vuurwerk af te steken.
"Veel mensen die ik spreek, merken wel dat er minder vuurwerk af wordt gestoken dan vorig jaar", zei Marcouch kort voor de jaarwisseling op NPO Radio 1. Hij beleeft het aftelmoment bij de brandweer in Arnhem-Zuid, maar liep eerder op de dag door zijn stad en zag daar een wisselend beeld. "Er zijn veel inwoners die ervan afzien, omwille van de dieren, of mensen met luchtwegproblemen, maar het verbod heeft het vuurwerk niet helemaal doen verdwijnen."

Kopen mag, afsteken niet

De burgemeester realiseert zich dat de boodschap van het vuurwerkverbod een lastige is. Mensen mogen het wel kopen en vervoeren, maar afsteken is niet toegestaan. En daar wringt de schoen, weet Marcouch. "De wetgever in Den Haag heeft het zo geregeld, dat de gemeenteraad alleen mag verbieden het vuurwerk af te steken. Het helpt natuurlijk niet dat de Rijksoverheid geen totaalverbod afkondigt."
"Ik denk dat de tijd ons kan helpen, dat mensen geleidelijk wennen aan het idee samen iets te doen: een vuurwerkshow, zoals wij er ook één hebben in Arnhem", zegt Marcouch. "Maar het moet uiteindelijk uit Den Haag komen, dat we dat geknal verboden krijgen. Dit is de kat op het spek binden. Het is een beetje schizofreen: je mag het wel kopen, maar het niet afsteken."

Handhaven is 'niet te doen'

Handhavers van de gemeente Arnhem zouden in principe bekeuringen moeten uitdelen aan een ieder die toch vuurwerk afsteekt. Maar dat is bijzonder ingewikkeld, weet burgemeester Marcouch. "Het is niet te doen als er zo massaal overtreden wordt. Wij zetten in op handhaving bij excessen, omdat je op zo'n avond niet alleen met vuurwerk te maken hebt. Er worden brandjes gesticht, mensen drinken te veel - al dan niet in combinatie met drugs. We zetten in op een gezellig oud en nieuw en het beschermen van mensen en goederen."