Gelderland

Van deze bijzondere mensen namen we afscheid in 2023

Deze mensen ontvielen ons het afgelopen jaar.
Deze mensen ontvielen ons het afgelopen jaar. © Omroep Gelderland (bewerking)
ARNHEM - In 2023 moesten we afscheid nemen van een aantal bijzondere mensen. Mannen en vrouwen die stuk voor stuk hun stempel drukten op Gelderland en door velen voor altijd in het hart zijn gesloten.

Jan Troost

Jan Troost streed tot aan zijn dood voor gelijke rechten voor mensen met een beperking. Een week voor zijn overlijden, afgelopen mei, bracht hij nog een bezoek aan de Tweede Kamer. Hij leed aan een agressieve vorm van slokdarmkanker. Hij werd 65 jaar.
Jan Troost
Jan Troost © Omroep Gelderland

Oorlogsveteranen

Hoewel ze geen van allen Gelders waren, hebben deze drie oorlogshelden hier toch een heel belangrijke rol gespeeld. De Britse luitenant Ron Johnson, veteraan van de Slag om Arnhem in 1944, overleed op 102-jarige leeftijd in het graafschap Essex. Johnson was de laatste nog levende officier die meevocht in de Slag om Arnhem.
Begin dit jaar overleed de 101-jarige Poolse Airborne-veteraan Lech Marian Ziolowski. Als soldaat van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade sprong hij op 21 september 1944 uit een geallieerd vliegtuig boven Driel, met als doel de Britse troepen bij Oosterbeek te ondersteunen.
Veteraan Alec Hall overleed in oktober op 101-jarige leeftijd. De Brit diende bij de 181 Field Ambulance als medisch verpleegkundige en was onderdeel van Market Garden in 1944. Op 18-jarige leeftijd was Hall één van de eerste Britten die zich als vrijwilliger aanmeldde voor de eerste Airborne-missie.

Hans Melchers

De Gelderse zakenman en miljardair Hans Melchers overleed in november, hij werd 85 jaar. Melchers werd eind oktober nog door magazine Quote op plek 13 gezet in de Quote 500 van de rijkste Nederlanders. Zijn vermogen zou 2,3 miljard euro zijn.
Hans Melchers is vooral bekend van Museum MORE in Gorssel en in Kasteel Ruurlo. Melchers begon in 2015 zijn museum voor modern-realistische kunst in het oude gemeentehuis in Gorssel.

Oma Jam

De Babberichse Riet Bodd, beter bekend als Oma Jam, overleed in oktober op 77-jarige leeftijd. Riet Bodd maakte acht jaar lang dagelijks jam voor het goede doel KWF. Zelf kreeg ze te maken met keelkanker en in diezelfde periode verloor ze haar man aan longkanker.
Het maken van jam gaf Oma Jam kracht om door te gaan, maar ook voldoening: "Ik heb een tweede kans gekregen en daar moet ik wat mee doen", vertelde ze eerder aan Omroep Gelderland.
Riet Bodd, ofwel Oma Jam
Riet Bodd, ofwel Oma Jam © Omroep Gelderland

Sander Ederveen

In september namen we afscheid van LHBTI+-voorvechter en bedenker van Roze Woensdag Sander Ederveen. Hij was degene die heel Nijmegen roze deed kleuren tijdens de Vierdaagsefeesten.

Jan Jongbloed

Oud-doelman en Vitesse-icoon Jan Jongbloed overleed in augustus op 82-jarige leeftijd. Jongbloed speelde maar liefst 686 wedstrijden in de Eredivisie en speelde twee WK-finales voor Oranje, in 1974 en 1978. Hij was al een poos ziek.

Joey den Besten

Motorcoureur Joey den Besten (30) uit Borculo kwam in juli om het leven bij een ongeluk tijdens een race in Finland. Den Besten reed voor het team Motorradtechnik Geenen. De motorsportwereld nam op indrukwekkende wijze afscheid van de jonge coureur.
Joey den Besten
Joey den Besten © YouTube still

DJ Ronnie

Dj Ronnie uit Wijchen overleed een dag na zijn 53e verjaardag aan de gevolgen van galblaaskanker. Ronnie Arts begon al op jonge leeftijd met draaien en was een bekendheid onder andere dj's.
Bovenstaande opsomming is slechts een selectie van de personen die ons ontvielen. Uiteraard overleden in het jaar dat achter ons ligt nog veel meer Gelderlanders, bekend en onbekend.