Noord-Veluwe

Nederlands Bakkerijmuseum Hattem gewoon open na wateroverlast

Een medewerker van het Bakkerijmuseum staat met de laarzen in het water.
Een medewerker van het Bakkerijmuseum staat met de laarzen in het water. © Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
HATTEM - Het jaar eindigt voor het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem niet zoals gepland: de kelders zijn ondergelopen. "Het peil in de IJssel is zo extreem gestegen, dat het grondwater binnendringt onder onze oude monumenten. De tunnel tussen de panden, die nog een verdieping lager ligt, is een cascade van water geworden", schrijft het museum op Facebook. Ondanks alles gaat het programma van de kerstvakantie gewoon door.
De medewerkers van het museum zijn namelijk 'niet zo gauw meer onder de indruk van een crisis'. "Zeker niet na de afgelopen jaren waarbij we van de ene ramp in de andere rolden. De coronapandemie, de hoge meelprijzen en de energiecrisis gingen ook aan ons niet voorbij. Telkens weer moesten we klappen opvangen en inventief zijn om het museum een toekomst te blijven geven. En nu staat het water ons, tijdens de laatste dagen van 2023, opnieuw letterlijk tot aan de lippen", zo valt te lezen op het sociale medium.

'Dweilen met de kraan open'

Toch gaat het programma van de kerstvakantie gewoon door. "Tijdens de pauzes tussen de broodshows, die allemaal uitverkocht zijn in de laatste week van het jaar, staan we met de bakkersbroekspijpen omhoog en met rubberen laarzen aan te dweilen met de kraan open. De pompen draaien overuren en de collectie is in veiligheid gebracht. Vrijwilligers die we eigenlijk al een goede jaarwisseling toegewenst hadden, komen terug om met ons te strijden tegen het wassende water."
Ondanks deze vervelende afsluiting, kijkt het museum terug op een positief jaar. "Een jaar met het winnen van belangrijke nationale prijzen. Een jaar met meer bezoekers dan ooit tevoren en een jaar met grote saamhorigheid onder de medewerkers."