Noord-Veluwe

Gedachtenisruimte Putten beklad: 'Zegt iets over 't niveau van deze mensen'

De gedachtenisruimte ter herinnering aan de Razzia van Stichting oktober 44 is afgelopen nacht beklad.
De gedachtenisruimte ter herinnering aan de Razzia van Stichting oktober 44 is afgelopen nacht beklad. © Alfred Ruitenga / NewsUnited
PUTTEN - De gedachtenisruimte, een gebouw waarbinnen het verhaal van de Razzia van Putten wordt verteld, is beklad. Op het monument staat met groene graffiti '7 oktober '23' geschreven met daarnaast een davidsster met een streep erboven en eronder. Dit doet denken aan de Israëlische vlag. "Ik word al de hele dag gebeld en mensen sturen me foto's van de bekladding", zegt Gert van Domselaar van Stichting Oktober 44, beheerder van het bekladde gebouw.
Domselaar noemt de actie 'triest'. "Het is de datum waarop Hamas Israël aanvalt. Het verband met onze ruimte snap ik niet. Dat gaat over de razzia en dat heeft er niks mee te maken."
Op 1 oktober 1944 werd er door de Duitse bezetters een razzia in Putten uitgevoerd. Het grootste deel van de mannelijke Puttenaren werd daarbij afgevoerd naar verschillende concentratiekampen. Hij vervolgt: "Dit is heel dom en zegt iets over het niveau van deze mensen."

'Wat is de boodschap?'

Ook directeur van het CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israël, Naomi Mestrum begrijpt er niks van. "Ik kan het geen antisemitisme noemen, want ik vind het maar een cryptische bekladding. Wat is nou de boodschap?"
Mestrum stoort zich eraan dat de situatie is de Gazastrook vaak wordt vergeleken met het verleden, zoals nu met de Tweede Wereldoorlog. "Waarom moeten we de geschiedenis er altijd bij halen?", vraagt de directeur zich af. "Laten we de geschiedenis in ere herdenken zonder beschadigingen."

Eerdere incidenten

De stichting heeft aangifte van de bekladding gedaan bij de politie. Burgemeester Henk Lambooij van Putten noemt de actie 'volstrekt onacceptabel' en laat weten dat de bekladding op de kortst mogelijke termijn wordt verwijderd.
Het is overigens niet het eerste incident bij de gedachtenisruimte. "In het verleden hebben we al twee keer eerder incidenten meegemaakt. Zo'n 18 à 19 jaar geleden is er bijvoorbeeld een kluis gestolen. Sindsdien hangen er binnen camera's. De bekladders zijn niet binnen geweest en staan dus ook niet op beeld", aldus de beheerder van de gedachtenisruimte.