Stedendriehoek / Rivierengebied

Zakkende IJssel bedreigt monumentaal pand: 'We moeten de boel redden'

Sylvester van Veldhoven wil zijn monumentale pand redden.
Sylvester van Veldhoven wil zijn monumentale pand redden. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Al ruim 100 jaar staat de stoomwasserij De IJsselstroom aan de IJssel bij Zutphen. Het monument werd al eens bedreigd door een grote brand, raakte beschadigd in de oorlog en ging aan verval bijna ten onder. Tien jaar geleden werd het pand volledig gerestaureerd. Maar nu zorgt het terugtrekkende hoge water voor problemen.
Pal aan het water staat het pand met zijn hoge en zware schoorsteen. Op die plek is de grond nu allesbehalve stevig. De terugtrekkende rivier neemt namelijk zand mee, waardoor de situatie wiebelig is. Eigenaar Sylvester van Veldhoven maakt zich dan ook grote zorgen over het wegzakken van het pand: "Het is alsof je aan de kust staat en je voet in het zand zet, die zuigende werking om je schoen, dat is hoe de grond nu rond het pand is."
Het gemeentelijk monument staat tussen de zomerdijk en winterdijk in en wordt op dit moment dus niet beschermd door een dijk. Een risico dat Van Veldhoven had ingecalculeerd, maar ook een risico dat wel erg groot wordt: "Als we niets doen dan zakt het pand verder weg. In de schoorsteen zie je al de gevolgen daarvan. Er zijn heel veel scheuren ontstaan. Als we niets doen dan stort hij in."
Veel noemden me gek toen ik dit monument kocht. Ik ben niet gek. Het is een fantastisch pand en ik wil het bewaren voor de toekomst
Sylvester van Veldhoven, eigenaar de IJsselstroom

Stijgen, zakken en weer stijgen

De komende dagen zakt het water in Rijn, Waal en IJssel langzaam, om vanaf 3 januari weer te gaan stijgen. Rond 8 januari zou het water dan nog iets hoger kunnen komen te staan dan donderdag het geval was, maar Rijkswaterstaat noemt dat nog erg onzeker.
Het zakken en stijgen van de rivier maakt de situatie penibel. "Om het pand te redden moet de grond waarop hij staat gestabiliseerd worden", aldus de pandeigenaar. De burgmeester geeft gehoor aan zijn oproep. Ook het Waterschap Vallei en Veluwe laat weten het probleem serieus te nemen en mee te willen denken in de oplossing. Maar echt actie is er nog niet ondernomen. Van Veldhoven: "In het voorjaar is ophoging en een zandinjectie nodig. Ook kan de toren worden verstevigd."

Wie komt in actie en wie betaalt?

Het blijft natuurlijk de vraag wie het allemaal gaat betalen en wie van de betrokken partijen uiteindelijk ook actie gaat ondernemen. Ondertussen blijft de rivier druk uitoefenen en laat ook de Zutphense gemeenschap zich horen. "De reacties die ik krijg zijn hartverwarmend. Mensen komen met zandzakken of willen een crowdfundingsactie opzetten."