Noord-Veluwe / Arnhem en omstreken

'China beïnvloedt weekendscholen via Harderwijkse stichting'

Foto ter illustratie: een leerling van China Young Pioneers tijdens de 102e verjaardag van de CCP in Wuhan.
Foto ter illustratie: een leerling van China Young Pioneers tijdens de 102e verjaardag van de CCP in Wuhan. © ANP
HARDERWIJK - De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft de afgelopen jaren aanzienlijke invloed en macht verkregen over 28 weekendscholen in Nederland. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money. Een in Harderwijk gevestigde stichting voorziet de scholen van gratis lesmateriaal en kampen voor leerlingen. De stichting rapporteert rechtstreeks aan de Communistische Partij.
De AIVD waarschuwt al jaren beïnvloeding vanuit landen als China, Iran en Rusland. De regimes houden hun (voormalige) burgers hier in de gaten. Experts stellen dat de CCP op deze manier probeert invloed en controle te houden op Chinezen in Nederland.
En dat gebeurt vanuit de Stichting Chinees Onderwijs (SCON), gevestigd in een woonhuis in de Harderwijkse buurt Stadsdennen. Bij die stichting zijn 28 scholen aangesloten. Op de website van de SCON staan zeven Gelderse scholen genoemd in Wageningen, Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn.
Of al die scholen nog steeds bij de stichting zijn aangesloten, is niet bekend. Tegen journalisten van Follow the Money zei de voorzitter dat zijn stichting twaalf scholen minder telt dan er op de lijst vermeld staan.

Lesmateriaal, vakanties en 'erfgoed tours'

Via de Harderwijkse stichting voorziet de Chinese overheid leerlingen van Chinese komaf van instructieve vakanties en gratis lesmateriaal op de aangesloten scholen. Hun leerkrachten en de schoolbestuurders krijgen les in door de partij goedgekeurde pedagogische en didactische doelen. Voor adoptiekinderen uit China zijn er speciale 'erfgoed tours'.
Met hun activiteiten hoopt de stichting naar eigen zeggen het ‘patriottische gevoel en de nationale geest van Chinese kinderen’ te bevorderen, de ‘eenheid en vriendschap tussen het Chinese volk te versterken’ en de ‘gevoelens van buitenlandse Chinezen tegenover het moederland’ te verdiepen.

Minister werkt aan wet

Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul zegt in reactie aan Follow the Money te werken aan een wet voor toezicht op dergelijke vormen van formeel onderwijs. Daarmee zou er meer grip moeten komen op wat er op de weekendscholen gebeurt.
De resultaten van het onderzoek dat Follow the Money samen met RTL Nieuws deed, worden volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besproken met de ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken.