Gelderse Vallei / Achterhoek

Carbidschieten past niet bij de zondagsrust: 'Dus op zaterdag'

Carbidschieten op zaterdag óf zondag in Barneveld.
Carbidschieten op zaterdag óf zondag in Barneveld. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Het traditionele carbidschieten ligt dit jaar in sommige Gelderse gemeenten gevoelig. Oudejaarsdag is op zondag, en carbidschieten past niet zo goed bij de zondagsrust. Een aantal gemeenten heeft het carbidschieten daarom verplaatst naar zaterdag. In sommige gemeenten mag het op zaterdag én op zondag.
Zoals in Barneveld; daar mag op beide dagen traditioneel 'geknald' worden. En dat geldt ook voor de gemeenten Putten en Ede. In Neder-Betuwe, Zaltbommel en Ermelo mag alleen op zaterdag de carbidbus worden aangestoken.
Burgemeester Jacco van der Tak van Barneveld legt uit waarom zijn gemeente voor de dubbele optie koos: ""We respecteren deze prachtige traditie die hoort bij dit gebied. We bieden de gelegenheid om het ook op zaterdag te doen, en ik denk dat dat een goede zaak is."
Maar dat je dit jaar óók op zaterdag mag schieten, betekent niet dat je beide dagen mag knallen. "Je mag ontheffing aanvragen voor óf zaterdag óf zondag. Je moet dus kiezen", benadrukt de burgemeester.

Blij met zaterdag

De jongeren die in het buitengebied van Barneveld schieten, waren blij met de keus om op zaterdag te schieten. Justin van de Bovenkamp steekt de ene na de andere carbidbus af. "Wij wilden juist vandaag heel graag schieten omdat we met de buren zitten en met de zondagsrust." Op deze manier houden zij rekening met de buurt. "We wilden dit graag respecteren", vertelt Van de Bovenkamp.
De Barnevelder heeft er geen last van als anderen wél op oudejaarsdag gaan schieten, "Wij hebben geprobeerd rekening te houden met iedereen. Als jij dit op de zondag voor elkaar kan krijgen dan is dat net zo mooi."
Overigens is er ook aantal gemeenten waar particulieren helemaal geen vuurwerk mogen afsteken. Dat geldt voor Arnhem, Nijmegen Apeldoorn en Heumen. Een aantal andere gemeenten wil volgend jaar tot een verbod overgaan. In veel andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld Elburg, Wageningen, Renkum en Doetinchem, zijn er vuurwerkvrije zones, om de overlast en geluidhinder te beperken.
Carbidschieten in Barneveld