Noord-Veluwe

Stadsmuseum Harderwijk sluit aan bij grote Gelderse musea

Ridders van Gelre met Corien van der Meulen (r) en Sophie van Steenderen.
Ridders van Gelre met Corien van der Meulen (r) en Sophie van Steenderen. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Nog maar een paar jaar geleden was Stadsmuseum Harderwijk één van de vele kleine musea die Gelderland rijk is. In 2023 kwam daar verandering in. De overkoepelende stichting Stadsmuseum Harderwijk trok dit jaar bijna 155.000 bezoekers.
Daarmee nestelen Stadsmuseum Harderwijk en het Marius van Dokkum Museum - beide onderdeel van de stichting - zich samen tussen de grote museuminstellingen van Gelderland.
Zoals het CODA Museum in Apeldoorn en Museum Arnhem. Dat laatste museum ontving dit jaar bijna 100.000 bezoekers.

Publiekstrekker

Het Marius van Dokkum Museum is al jarenlang een publiekstrekker in Harderwijk. De schilder uit Ugchelen spreekt een breed publiek aan met de alledaagse taferelen die hij op een komische wijze vastlegt op het doek. Stadsmuseum Harderwijk verzorgde daarnaast twee tijdelijke tentoonstellingen die veel bezoekers trokken.
De Ridders van Gelre van Omroep Gelderland brachten in de eerste maanden van 2023 topstukken uit de Gelderse geschiedenis bij elkaar in de expositie 'Gelderland – Het verloren hertogdom'. Bijna 15.000 bezoekers uit heel Nederland wisten de weg naar Harderwijk te vinden.
Bezoekers in de tentoonstelling Gelderland - Het verloren hertogdom
Bezoekers in de tentoonstelling Gelderland - Het verloren hertogdom © Stadsmuseum Harderwijk

Voor en na de Ridders van Gelre

“We spreken over een periode voor de Ridders en na de Ridders in Stadsmuseum Harderwijk”, vertelt een trotse directeur Corien van der Meulen. “De opening van de tentoonstelling Gelderland – Het verloren hertogdom was heel feestelijk en meteen de volgende dag begon de grote drukte. Dat is daarna zo gebleven.”
In mei opende de expositie 'Alle gekheid op een stukje' over het werk van puzzelmaker Jan van Haasteren. Ook die trekt liefhebbers uit heel Nederland. “Bij deze tentoonstelling hebben we de stad betrokken”, vertelt van der Meulen. “Er waren speur- en puzzeltochten door de binnenstad waarmee we ook de lokale ondernemers betrokken bij het succes.”
Tentoonstelling Alle gekheid op een stukje
Tentoonstelling Alle gekheid op een stukje © Omroep Gelderland

Lokale kunstenaars

Behalve de grote publiekstrekkers programmeert Stadsmuseum ook kleinere tentoonstellingen met lokale kunstenaars. “Dat vinden we heel belangrijk,” benadrukt Sophie van Steenderen. Zij is als conservator verbonden aan het Stadsmuseum.
“We zijn een museum van, voor, door, over, met Harderwijk. We zien het als onze opdracht om een podium te geven aan lokale kunstenaars. Dat doen we op de begane grond van het museum die gratis toegankelijk is voor publiek. Dat maakt het heel laagdrempelig om de tentoonstellingen te bezoeken. Iedere 6 tot 8 weken wisselt de expositie, dus het is altijd leuk om even binnen te kijken wat er nu weer te zien is.”

Museumnacht

Ook de Harderwijkse Museumnacht heeft bijgedragen aan de hoge bezoekersaantallen. Hier kwamen 2800 mensen op af, vooral inwoners van de stad en jongeren. Het wordt spannend of de stichting Stadsmuseum Harderwijk de hoge bezoekersaantallen in 2024 kan vasthouden.
“Voor ons staat de kwaliteit van de tentoonstellingen voorop”, verzekert Van der Meulen. “Op 30 januari opent de tentoonstelling CAREFUL over het werk van fotograaf Daniëlle van Zadelhoff. Haar foto’s worden wereldwijd vertoond. Geweldig dat het Nederlandse publiek bij ons in Harderwijk kan kennismaken met haar werk.”

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.