Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Run op e-sigaretten met smaakjes: 'Geen tijd voor interview'

Deze e-sigaretten zijn vooral in trek bij jongeren.
Deze e-sigaretten zijn vooral in trek bij jongeren. © Pexels
NIJMEGEN - Het is druk bij Gelderse winkels die elektronische sigaretten met smaakjes verkopen. Er wordt massaal gehamsterd, gezien er vanaf 1 januari een smaakjesverbod ingaat. "Ik ben zo druk, ik heb geen tijd voor een interview", zegt een medewerker van 't Dampenhutje in Nijmegen gehaast.
Vanaf het nieuwe jaar is het verboden om e-sigaretten met smaakjes zoals mint, mango en perzik te verkopen. Alleen producten met een tabak smaak zijn dan nog toegestaan. Met het smaakverbod hoopt de overheid te voorkomen dat jongeren e-sigaretten kopen met een fruitsmaakje en daarna overstappen op gewone sigaretten.
Vandaar dat het stormloopt bij de dampenwinkels. Zo ook bij SW Smart Vaping in Doetinchem. "Ik wil niet zeggen dat er wordt gehamsterd, maar het is wel druk. We hebben ook een actie waardoor het sneller verkocht wordt", laat een medewerker weten.
Bij Cigo Ede valt het deze vrijdag wel mee met de drukte. "Die fase hebben we inmiddels gehad", zegt medewerker Esther van Velthuizen. "Op dit moment verkopen we de laatste restjes."

Roken

De drie vapeshops zijn, ondanks het aankomende verbod, niet bang om (veel) klanten te verliezen. "Een deel zal overgaan op alternatieven en een ander deel gaat misschien wel weer roken", zegt Velthuizen.
Velthuizen denkt dat het smaakjesverbod juist averechts werkt. "Wat mij betreft hadden ze die wegwerpvapes moeten verbieden. Die zijn vooral bij de jeugd in trek. De andere smakenvloeistof voor normale e-sigaretten verkoop je bijna niet aan die leeftijdscategorie, waardoor de kans juist groter wordt dat ze gaan roken", aldus de verkoopster. Een medewerker van de Puff Store in Arnhem denkt dat het verbod 'de zwarte markt stimuleert'.
Volgens het RIVM zijn niet allen sigaretten, maar ook e-smokers ongezond. De damp van de vapes kunnen schadelijke stoffen bevatten zoals nicotine. Bij het inademen van de damp kunnen de luchtwegen beschadigd raken en verhoogd de kans op het krijgen kanker, net als bij het inademen van sigarettenrook.