Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Topdrukte bij prijswinnende oliebollenbakkers: 'Gekkenhuis!'

Deze jongen kan niet wachten met zijn oliebol
Deze jongen kan niet wachten met zijn oliebol © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bij de jaarwisseling hoort traditiegetrouw een glas champagne, een pot vuurwerk en natuurlijk: een oliebol. Johan van Reken, die in Arnhem staat met zijn kraam, en de in Elst verkopende Bianca Hachmang weten wel hoe je die bakt. Bij de bekroonde bakkers loopt het op oudejaarsdag storm.
"Nog vóór zes uur vanmorgen stonden er al mensen te wachten voor een dichte kraam." Aan het woord is Ron Schreurs, die samen met Johan van Reken en familie oliebollen verkoopt op het Elderveldplein in Arnhem. Naar schatting vandaag wel honderdduizend stuks. Schreurs: "Het gaat de hele dag door, vanaf het vroegste moment tot vanavond. En nee, voor mij geen 12 uur vannacht, dan lig ik al te slapen."

Negen keer goud op een rij

Ook voor Bianca Hachmang is het vannacht geen groot feest. Na dagenlang hard werken gaat ook zij op tijd naar bed. Ze heeft het er voor over, want Bianca uit Spankeren ontving al voor het negende jaar op een rij het predikaat ‘bekroond met goud’ van het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen. "Als enige in Gelderland", zegt ze trots.
De erkenning van het kennis- en adviescentrum is fijn, maar het brengt ook druk mee: "Ik heb zelfs even getwijfeld over of ik me nog wel zou inschrijven. Elk jaar vind ik het keuren spannender, want ik wil aan de verwachtingen blijven voldoen. Een topsporter wil ook blijven pieken. We hebben er hard voor gewerkt." Ze gaat dan ook voor tien jaar goud volgend jaar.
Johan Reeken in Arnhem deed mee aan een andere test en mag zichzelf de beste oliebollenbakker van Nederland noemen. Hij kreeg als enige een dikke tien van het anonieme testpanel van de website oliebollentestonline.nl: "Een groter compliment kan je niet krijgen." En dat compliment zorgt voor extra drukte bij zijn kraam in Arnhem-Zuid, stelt hij: "Andere jaren was het al druk, maar afgelopen dagen is het een gekkenhuis, echt een gekkenhuis. We zijn al om vijf uur in de ochtend begonnen met bakken en ook vandaag is het de hele dag enorm druk."
Topdrukte bij prijswinnende oliebollenbakkers