Achterhoek

Klimaatactie loopt uit de hand in Doetinchem

Protestactie Extinction Rebellion loopt uit de hand
Protestactie Extinction Rebellion loopt uit de hand © Regio 8
DOETINCHEM - Een protestactie van Extinction Rebellion in Doetinchem is vrijdagochtend uit de hand gelopen. Twintig actievoerders blokkeerden de Raadhuisstraat bij het ING-kantoor om de bank op te roepen te stoppen met de financiering van fossiele brandstoffen, maar ze kregen geen warme ontvangst in de stad. Eén persoon raakte gewond tijdens een schermutseling.
"We hebben hier van de zomer ook al twee keer gedemonstreerd maar dat zette helaas geen zoden aan de dijk", aldus actievoerder Andra Weg aan Regio8. "Toen zijn we heel publieksvriendelijk geweest en dit is een disruptieve actie dus hij is wat minder publieksvriendelijk. Dat is heel vervelend en vinden wij ook echt wel lastig, maar het is echt de enige manier om aandacht te krijgen."
Automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en andere omstanders stoorden zich aan de actie en lieten dat blijken, aanvankelijk alleen met toeteren. "Ik begrijp het en aan de andere kant begrijp ik het ook helemaal niet", aldus Weg, die vrijdag als eerste op de weg ging staan. "Mensen vinden ons lastig, vervelend, idioten, terwijl ik denk: 'we staan hier niet voor een eigen agenda'. Dat is anders dan andere demonstranten waar mensen voor hun eigen belang demonstreren. Wij staan hier voor het belang van iedereen. "

‘Niet de manier’

Burgemeester Mark Boumans was ter plaatse en vond het zijne van de actie, met name omdat de openbare weg werd geblokkeerd. "Het is ieders recht om te demonstreren waar je in gelooft, het is alleen knap vervelend dat het hier nu gebeurt", aldus de burgemeester van Doetinchem. "Het levert ook een verkeersonveilige situatie op dus we hebben politie en verkeersregelaars geregeld om dit in goede banen te leiden, maar wat mij betreft is dit niet de manier waarop je moet demonstreren."

Achterhoeks sentiment

Toch vindt Weg, ook raadslid in Berkelland, dat ze in hun recht staan en merkt ze dat er steeds meer Achterhoekers zich aansluiten bij de beweging: "Ook hier maken wij ons ongerust, ik ben ook een echte Achterhoeker, ben hier geboren in de buurt en heb in Doetinchem op school gezeten." Terwijl ze begint over het sentiment in de regio moet ze stoppen omdat er een automobilist toeterend door wil rijden.

Aanval

Na meer dan een uur de straat te hebben geblokkeerd, werd de groep actievoerders aangevallen door een groep mannen met capuchons. Er werd een vlag afgepakt, terwijl een van de demonstranten licht gewond raakte door een val op de grond. Zij is door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. De politie laat weten dat er niemand is aangehouden, maar dat er wel voldoende gegevens zijn verzameld om dit op een later moment nog te doen mocht er aangifte worden gedaan.

Vragen in de raad

Gemeentebelangen Doetinchem (GBD) heeft op X aangekondigd schriftelijke vragen te gaan stellen. Ernst Kasteleijn, raadslid van GBD, geeft aan dat het demonstratierecht een groot goed is, maar wat hem betreft gaat een blokkade te ver. "We willen graag van de portefeuillehouder weten of er een vergunning is afgegeven. Ook zijn we benieuwd of er voldoende rekening is gehouden qua politie-inzet. Demonstraties van Extinction Rebellion leiden namelijk vaker tot overlast."