Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Hogere verkeersboetes, aanpak dierenmishandeling en méér nieuws in 2024

De boetes voor verkeersovertredingen pakken in 2024 hoger uit.
De boetes voor verkeersovertredingen pakken in 2024 hoger uit. © ANP
ARNHEM - Minder zorgtoeslag, hogere verkeersboetes, het einde van het prijsplafond : het nieuwe jaar is begonnen en zoals altijd is er per 1 januari weer van alles veranderd. Een greep uit de wijzigingen waarmee we te maken krijgen.

Streep door prijsplafond energie

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit vervalt. Deze regeling moest ervoor zorgen dat we ondanks de hoge energieprijzen de rekeningen konden blijven betalen. De energieprijzen bij de meeste aanbieders liggen inmiddels rond of onder het prijsplafond. Maar wie pech heeft, kan vanaf 1 januari ineens veel meer moeten betalen. Ook is het onzeker of de energietarieven weer gaan stijgen. Mensen met een hoge energierekening en een lager inkomen kunnen in 2024 overigens wel een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie.
Wethouders in onze provincie waarschuwden eerder dat de armoede in Gelderland dreigt toe te nemen, nu het prijsplafond en ook de energietoeslag in het nieuwe jaar wegvallen.

Minder zorgtoeslag

De zorgtoeslag gaat in 2024 omlaag. "Vorig jaar is de zorgtoeslag eenmalig met een extra bedrag verhoogd. Maar in 2024 vervalt deze verhoging weer. Het bedrag dat u hierdoor minder krijgt, kan oplopen tot 32 euro per maand. Sommige mensen krijgen misschien helemaal geen toeslag meer.", meldt de Belastingdienst.

Dierenmishandeling strenger aangepakt

De maximale straffen voor dierenmishandeling en dierenverwaarlozing gaan omhoog naar vijf jaar. En het wordt makkelijker om bedrijven, bijvoorbeeld hondenfokkerijen en boerderijen te sluiten, als het dierenwelzijn wordt bedreigd. In ernstige zaken kan een dierenhoudverbod worden opgelegd.

Meldpunt foute verhuurders

Elke gemeente moet vanaf 1 januari een meldpunt hebben voor klachten over woningverhuurders. Dan gaat het om bijvoorbeeld discriminatie, intimidatie, onterechte servicekosten of te veel borg. De gemeente kan nader onderzoek doen en indien nodig handhaven.

Hogere verkeersboetes

De boetes voor verkeersovertredingen gaan omhoog. Alle tarieven stijgen. Wie bijvoorbeeld betrapt wordt op rijden met een telefoon in de hand, kan voortaan 420 euro aftikken. Rijden door rood en zonder noodzaak gebruik maken van de vluchtstrook gaat je 300 euro kosten.