Liemers / Rivierengebied

Waterpeil in grote rivieren na jaarwisseling weer omhoog

Kade in Nijmegen onder water
Kade in Nijmegen onder water © ANP
LOBITH - De piek van het verhoogde water ligt ondertussen achter ons, maar een nieuwe stijging is alweer in zicht. De waterstand in de grote rivieren gaat begin januari namelijk opnieuw stijgen, zegt Rijkswaterstaat.
Hoe hoog het water dan komt te staan hangt af van de hoeveelheid regen die in het stroomgebied van de Rijn gaat vallen. Ook de waterstand in de Maas gaat weer omhoog door regen in de Belgische Ardennen.

Natte jaar

Volgens Rijkswaterstaat worden de achtereenvolgende hoge waterstanden met name veroorzaakt door het erg natte najaar. Het stroomgebied van de Rijn is kletsnat en verzadigd met water. Daardoor zakt regenwater niet in de grond en moet al het water door de rivier worden afgevoerd. Dat zorgt steeds voor snelle stijgingen van de waterstanden, aldus de waterbeheerder.

Nog hoger

De waterstand van de grote rivieren was was rond 22 november en 17 december al verhoogd. De tot nu toe hoogste waterstand van 14,52 meter boven NAP bij Lobith werd donderdag bereikt.
De komende dagen zakt het water in Rijn, Waal en IJssel langzaam, om vanaf 3 januari weer te gaan stijgen. Rond 8 januari zou het water dan nog iets hoger kunnen komen te staan dan donderdag het geval was, maar Rijkswaterstaat noemt dat nog erg onzeker.