Gelderland

Hooikoorts is er weer vroeg bij: 'Wen er maar aan'

De hazelaar bloeit al vroeg dit jaar
De hazelaar bloeit al vroeg dit jaar © ANP
WAGENINGEN - De warme winter zorgt ervoor dat het hooikoorts seizoen al vroeg begonnen is. Waar de hazelaars vroeger half februari bloeiden, staan de bomen nu in december al in bloei. Wetenschapper Arnold van Vliet heeft slecht nieuws: "We moeten hieraan gaan wennen."
"We zien dat het hooikoortsseizoen net als vorig jaar alweer vroeg begint", vertelt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. En hij heeft slecht nieuws voor degenen met hooikoortsklachten: "We moeten hieraan gaan wennen". De regen van de afgelopen periode heeft ervoor gezorgd dat grote hoeveelheden pollen uit de lucht blijven. "Dat is dus een meevaller, maar een vroege start van het hooikoortsseizoen is iets wat we zeker vaker zullen gaan zien."
"Het ligt er natuurlijk aan voor welke planten je allergisch bent, maar we bewegen er redelijk snel naartoe dat hooikoortsklachten van elk seizoen worden." Zo bloeit de hooikoortsgevoelige alsemambrosia nu in september en oktober, maar nog niet in november. Dat lijkt voor nu de enige maand te zijn waarop mensen géén last hebben van hooikoortsklachten.

Extreem weer

De extreme weersomstandigheden zijn niet alleen maar vervelend, het is ook slecht voor de gezondheid voor de natuur. "Het weer wordt steeds extremer. Door deze natte dagen vergeten mensen het misschien, maar van medio mei tot en met juni is er nauwelijks een druppel regen gevallen". Die weersomstandigheden van heel droog weer naar heel nat weer zorgen ervoor dat de gezondheid van de planten achteruit gaat.
"Dit is overduidelijk het gevolg van klimaatverandering", aldus de wetenschapper. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat bepaalde bomen eerder bloeien. "Voor de bomen maakt dat niet zo veel uit. Het is hoogstens zo dat als een boom al vroeg gaat bloeien en er daarna weer een periode van vorst komt waardoor de knoppen kapot vriezen. Dat heeft natuurlijk wel een effect op de oogst."

Slecht vlinderjaar

Niet alleen planten worden beïnvloed door het warme winterweer, ook op insecten heeft het een negatief effect. Uit cijfers van de Vlinderstichting blijkt dat 2023 een van de slechtste vlinderjaren was sinds de start van de metingen in 1990. Hoe hoger de omgevingstemperatuur is, hoe sneller de vlinders energie verbranden. "Als we te maken hebben met een warme winter zijn de vlinders daarom erg verzwakt als de lente aanbreekt", legt hij uit.
Hierdoor kunnen vlinders slechter overleven en dat is een zorgelijke ontwikkeling. "Insecten zijn erg belangrijk voor ons ecosysteem en de voedselvoorziening. Deze ontwikkelingen zijn dus zorgwekkend", aldus van Vliet.