Achterhoek

Cel voor fysiotherapeut uit Dieren voor ontucht

Celstraf voor fysiotherapeut
Celstraf voor fysiotherapeut © Omroep gelderland
TERBORG - Een 36-jarige fysiotherapeut uit Dieren is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man heeft vier patiënten in Terborg seksueel misbruikt. Hij krijgt daarom ook een beroepsverbod van vijf jaar.
De zaak kwam aan het rollen toen de 36-jarige fysiotherapeut in april veroordeeld werd, nadat hij bij een praktijk in Dieren - waar hij eerder werkte - twee vrouwen seksueel misbruikte. Familie van één van de slachtoffers bracht de nieuwe werkgever van de fysiotherapeut daarvan op de hoogte. Die instelling en de politie verzochten mogelijke nieuwe slachtoffers van de man zich te melden.
Volgens de rechter maakte de man misbruik van het in hem als fysiotherapeut gestelde vertrouwen en de afhankelijke en kwetsbare positie waarin de slachtoffers zich bevonden. Ook maakte hij door zijn handelen een zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke en psychische integriteit van de vrouwen.

'Net als delen van een Netflixaccount'

Tjdens de eerder zitting zei de rechter dat een professioneel therapeut hoort te weten dat je nooit seks met een cliënt hebt. "Ik weet dat het niet kan wat ik deed", reageerde de verdachte "Maar ja: ik zag het als het delen van een Netflixaccount. Dat mag ook niet, maar je doet het toch."
Eén van de slachtoffers hield PTSS over aan de gebeurtenissen, zo bleek in de rechtbank. Een andere patiënt, die in een rolstoel zat, werd ook door de fysiotherapeut gemasseerd. Het was een verkeerde behandeling, die de klachten alleen maar erger maakten. Nu zij wel de goede behandeling krijgt, kan de vrouw zelfs uit de rolstoel.

Fysiotherapeut wilde graag pleasen

Deskundigen hebben vastgesteld dat de man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, waardoor hij minder toerekeningsvatbaar is. Hij wil graag "pleasen", maar verliest daarbij de werkelijkheid uit het oog. De officier zegt dat hij daar bij het bepalen van de strafeis rekening mee gehouden heeft.