Rivierengebied

Echtpaar opgesloten in Slot Loevestein door hoogwater

Slot Loevestein tijdelijk op slot door hoog water
Slot Loevestein tijdelijk op slot door hoog water © ANP
POEDEROIJEN - Slot Loevestein heeft zijn deuren gesloten door de hoge waterstanden. De toegangsweg ligt een stuk hoger dan het gebied, maar het water komt nu zo hoog dat ook die weg niet meer goed begaanbaar is. Tim Schrijver, de beheerder van het slot, blijft met zijn vrouw achter om de vesting te bewaken.
"Mijn vrouw is gisteren voor de zekerheid nog snel wat boodschappen gaan doen toen ze nog weg kon", vertelt Schrijver. Want zodra het water volledig over de toegangsweg stroomt, zitten de twee opgesloten in het kasteel. Loevestein voor die tijd verlaten is voor Schrijver niet mogelijk, want als het zover komt, moet hij de sluis openzetten.

Met een zaklamp langs de sluis

Al tien jaar woont hij met zijn vrouw in Slot Loevestein. Normaal gesproken is het een romantisch verblijf. Dat is nu wel even anders: "Ik heb veel wakker gelegen en ben veel naar buiten gegaan om te kijken hoe het water eraan komt. Dan loop ik met een zaklamp langs de sluis."
Wat ook zelden voorkomt voor de beheerder en zijn vrouw is dat zij helemaal alleen zijn. Het museum is dicht, de werknemers niet aanwezig. Ook de bed&breakfast in het slot is gesloten.

Oud en nieuw

Ook voor oud en nieuw kunnen de twee niet weg. Vrienden waren uitgenodigd, maar de kans dat zij nu kunnen komen is klein. Beheerder Schrijver en zijn vrouw zullen het dus met elkaar moeten stellen en zullen het samen in het kasteel vieren. "Dat hoop ik in ieder geval. Je moet nu blijven bewaken. Als het hoger wordt, moet ik actie ondernemen."
Voorlopig kunnen de twee in ieder geval vooruit. De extra boodschappen zijn ingeslagen en de horecagelegenheid van het slot heeft wat bijgedragen: "Van hen hebben wij nog wat gekregen wat over was en mogen opmaken. Dat gaat vast goedkomen", besluit Schrijver.