Rijk van Nijmegen

NK freestyle: 350 kilometer in de auto voor een hoge golf in de Spiegelwaal

Een van de deelnemers aan het NK freestyle in Nijmegen.
Een van de deelnemers aan het NK freestyle in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het gebeurt niet vaak dat er in Nijmegen zoveel stroming staat. En als het even kan, zijn freestyle kanoërs er als de kippen bij om te doen alsof ze aan het wildwaterkanoën zijn op een woeste rivier. Maar vandaag ging het om het (Open) NK freestyle kanoën in de Spiegelwaal. Mede mogelijk gemaakt door het hoge water.
De waterratten die graag als waaghalzen tekeergaan moesten er zes jaar op wachten. Ook voor buitenlanders stond deelname open. "We hebben de knoop in een paar dagen doorgehakt", zegt medeorganisator Maarten Holdrinet. "De freestylescene is relatief klein. Met berichten op Facebook en Instagram konden we iedereen mobiliseren.”
Uiteindelijk meldden zich 21 durfals. Een Duitser uit Frankfurt, hij luistert naar de naam Florian, had er 350 kilometer en 4 uur rijden voor over om zijn kunsten te laten zien. Holdrinet: "Hij had de meeste punten."
"De waterstand in de Waal bereikte vandaag een piek en dat was optimaal om er in te kunnen spelen en ravotten", gaat hij verder. De hoogte van de golven is op zich niet spectaculair. Het verval is slechts een centimeter of veertig. Maar er komt wel een enorme hoeveelheid water naar beneden, er zit heel veel kracht in die golf. En door die enorme kracht en met de juiste techniek in de kano kun je allerlei salto's uitvoeren en door de lucht draaien.”

Als een bal uit het water springen

En dan hebben we het niet over een salto onder water, want dat is niet de bedoeling. Holdrinet: "Een salto onder water is wat je niet wil. Je wilt niet omslaan en weer recht moeten komen. De echte freestylers kunnen trucs, waardoor hun boot als een bal uit het water springt, dan in de lucht draait en weer terugkomt in de golf. Dat zijn spectaculaire dingen.”
Heel veel controle en heel veel oefening komen daar bij kijken. De medeorganisator tot slot: "Daar heb je je hele lichaam voor nodig. Je duikt met je hele lichaam in zo'n salto, in zo'n golf.”
NK freestyle