Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Goed jaar voor Orientalis, ondanks grote brand

Museumpark Orientalis kende in 2023 een goed jaar.
Museumpark Orientalis kende in 2023 een goed jaar. © ANP
HEILIG LANDSTICHTING/ARNHEM - Museumpark Orientalis kijkt tevreden terug op de bezoekersaantallen in 2023. Voor het eerst sinds 2019 was er geen sprake meer van coronabeperkingen en dat merkte het park in Heilig Landstichting.
Orientalis verkocht in 2023 zo'n 43.000 entreekaartjes, een stijging ten opzichte van het jaar ervoor. En dat terwijl het voor Orientalis een roerig jaar was, waarin het park onder meer met brand te maken kreeg.
Ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem deed het goed en verwelkomde ruim 13 procent meer bezoekers dan in 2022. Zowel het Openluchtmuseum als Orientalis kon een winterprogramma laten doorgaan. En dat was goed voor de bezoekcijfers, want rondom de kerstvakantie trekken de openluchtmusea veel publiek. Zo is het Feest van Licht, een lichtjesroute door Orientalis, altijd populair.

Brand

Museumpark Orientalis kan terugkijken op een bewogen jaar: in maart ging bij een grote brand een loods in vlammen op. Het was de tweede keer in een maand dat op dezelfde plek in het park brand uitbrak. De eerste keer was de brandweer net op tijd om de boel te redden, de tweede keer ging alles verloren. Brandstichting, luidde de conclusie na onderzoek. De politie pakte daarvoor een vrouw op, maar moest die wegens gebrek aan bewijs al snel weer laten gaan.
"De brand was een tegenslag en heeft natuurlijk impact gehad", zegt directeur Sietse Jager. "En het heeft een hoop extra werk veroorzaakt. Zo was ik tot voor kort nog bezig met de verzekeringen."
De betrokkenen zijn ondanks alles niet bij de pakken neer gaan zitten. Jager: "Het heeft ook voor een hoop saamhorigheid onder de medewerkers gezorgd. Gelukkig heeft de nasleep van de brand niet de overhand."
Er moet nog wel een nieuwe loods komen, maar Jager is ondanks de brandstichting best tevreden over het afgelopen jaar: "Zo'n 43.000 bezoekers is volgens onze verwachtingen. Bezoek is één ding, maar het gaat ook om hun ervaring. En op het gebied van educatie hebben we nu meer te bieden. In samenwerking met Het Valkhof is er een programma voor scholen ontwikkeld."

Geen ijsbaan meer

Voor het Nederlands Openluchtmuseum was het volgens directeur Teus Eenkhoorn in alle opzichten een heel goed jaar. "Niet alleen mochten we meer bezoekers verwelkomen dan vorig jaar, ook de waardering is weer gestegen. We krijgen een 8,7 en daar zijn we vanzelfsprekend heel blij mee."
Voor wie deze winter naar het Openluchtmuseum gaat, zal het even wennen zijn: het museum heeft afscheid genomen van de ijsbaan. Toen dat eind 2022 werd bekendgemaakt, zorgde dat voor de nodige beroering.
Inmiddels is er ook waardering. De ijsbaan werd ingeruild voor een nostalgische winterkermis met een overdekte rolschaatsbaan en dat bevalt de meeste bezoekers wel: "Ik snap de overweging wel, het is beter voor het milieu", zegt een bezoeker die met zijn kleinkinderen op pad is.
Maar niet iedereen is het met de keuze eens. Zo ging Sterre uit Apeldoorn minimaal twee keer per jaar naar het Openluchtmuseum 'puur voor de schaatsbaan'. "Ik vind écht schaatsen toch wel veel leuker", zegt Sterre, die zich toch maar wat rolschaatsen aan heeft laten trekken. Maar welke invloed dat heeft op de belangstelling en waardering, moet nog blijken.