Rivierengebied

Maatregelen om 'oorlogsgebied' Bommelerwaard te voorkomen

Autowrakken in Hedel tijdens de vorige jaarwisseling.
Autowrakken in Hedel tijdens de vorige jaarwisseling. © Meesters Multimedia
HEDEL - Hulpverleners hebben er elk jaar hun handen vol aan: ongeregeldheden in de Bommelerwaard, zoals tal van brandjes en vernielingen. Vorig jaar spraken inwoners van Hedel over een 'oorlogsgebied' toen een groep raddraaiers compleet losging in het centrum van het dorp. Om dat te voorkomen nemen gemeenten in de Bommelerwaard maatregelen, zoals cameratoezicht en een campagne.
"Dit is een proces van lange adem", reageert burgemeester Jaco Geurts van Maasdriel. "Uitgangspunt is en blijft dat wij een herhaling van voorgaande jaren niet accepteren", zegt hij stellig tegen Omroep Gelderland.

Vuurwerkvrije zone en camera's

Op het plein aan de Kasteellaan waar vorig jaar in Hedel rellen waren, zijn inmiddels camera's geplaatst die tot midden januari blijven hangen. Vorig jaar werden de palen vernield. Dit jaar zijn de camera's zo opgesteld dat vandalen minder kans maken. Ook is er een vuurwerkvrije zone ingesteld op het plein, al is het effect van een vuurwerkvrije zone beperkt, meldt de gemeente. De campagne 'Hou Hèl Heel' roept overlastgevers op om Hedel heel te houden.
Om jongeren in Hedel een alternatief te bieden, zou een vreugdevuur georganiseerd worden. Dat idee komt niet van de grond. Voor een vreugdevuur moet een complete evenementenorganisatie worden opgezet. Het evenement moet voldoen aan veel richtlijnen. 'Wij hebben moeten concluderen dat het niet realistisch is om dat van de initiatiefnemer, een welwillende inwoner, te vragen', schreef de gemeente Maasdriel eerder.
Door jongerenwerkers wordt nu een feest georganiseerd.
Onrust in Hedel tijdens de jaarwisseling van vorig jaar.
Onrust in Hedel tijdens de jaarwisseling van vorig jaar. © Meesters Multi Media

Al 70 meldingen vuurwerkoverlast

Verder roept de gemeente inwoners op om vuurwerkoverlast te melden via een formulier op de website van de gemeente. Zo kunnen handhavers gericht controles uitvoeren. Tot nu toe zijn er zeventig meldingen binnengekomen, meldt een woordvoerder van de gemeente Maasdriel.
Zaltbommel is een samenwerking aangegaan met Meld Misdaad Anoniem. Dat is het landelijke meldpunt waar criminaliteit gemeld kan worden, zonder dat de identiteit van de melder bekend wordt bij de politie. De gemeente wil benadrukken dat inwoners zo anoniem kunnen tippen over brandstichting richting de jaarwisseling.

'Burgemeester zit er bovenop'

De Dorpsraad Hedel hoopt dat de maatregelen voldoende zijn. Gemeenteraadsleden zijn positief over de maatregelen die de gemeente heeft genomen. "Ik denk dat er alles aan is gedaan om Hedel heel te houden", zegt D66'er Tom van Engelen. GroenLinks-politicus John Leidekkers ondersteunt dat: "Binnen wat mogelijk is, denk ik dat de gemeente er wel alles aan heeft gedaan."
"Ik heb wel het idee dat de burgemeester er bovenop zit. 'Hou Hedel Heel' vinden we een goed initiatief. Ook de verbeterde camera's zijn een goede stap", voegt SGP-fractievoorzitter Joost Quik daaraan toe.
Door het hele dorp hangen posters met de oproep Hedel heel te houden.
Door het hele dorp hangen posters met de oproep Hedel heel te houden. © Omroep Gelderland
Bewoners en ondernemers rondom het centrale dorpsplein hopen ook dat de maatregelen werken maar houden hun hart vast. "Ik heb al gehoord dat ze zich nu gaan verplaatsen naar Ammerzoden", zegt een oudere heer. "Ik durf er niets over te zeggen", zegt een jonge vrouw. "Ik woon hier vlakbij en ben bang dat als ik iets zeg, ze mij te grazen nemen." Dat geldt ook voor meerdere winkeliers rondom het plein. Die zijn allemaal bang om hun mening publiekelijk te geven, omdat ze dan vrezen zwaar vuurwerk tegen de ruit van hun zaak te krijgen.

Feestelijk én veilig

Burgemeester Geurts heeft toch hoop op een goede jaarwisseling. “De wijze waarop we ons dit jaar samen met inwoners, ondernemers en veiligheidspartners voorbereiden, vergroot ons vertrouwen in een feestelijk en veilig verloop van de aanstaande jaarwisseling."