Liemers / Achterhoek

Betrapt met te veel vuurwerk bij de grens? De politie geeft eerst waarschuwing

Vorig jaar namen agenten ruim 950 kilo vuurwerk in beslag bij Zevenaar.
Vorig jaar namen agenten ruim 950 kilo vuurwerk in beslag bij Zevenaar. © Arjan Hoefakker / RTV Connect
ZEVENAAR - Tijdens de grote jaarlijkse controles langs de Duitse grens bij Zevenaar krijgen overtreders dit jaar niet direct een boete. Als waarschuwing krijgen overtreders eerste een 'gele kaart' als zij meer dan 25 kilo aan vuurwerk vervoeren. De politie wil tijdens vuurwerkcontroles in de grensregio vooral tips uitdelen en minder boetes uitschrijven.
Samen met de Koninklijke Marechaussee worden rond de jaarwisseling auto's en busjes van de snelweg geplukt. Iedereen die bij Zevenaar meer dan 25 kilo aan vuurwerk bij zich heeft, krijgt volgens de politie niet direct een hoge boete.
De instanties controleerden vorig jaar honderden voertuigen langs de A12 bij de grensstad. In totaal werd zo'n duizend kilo aan vuurwerk in beslag genomen. Ook volgenden er hoge boetes. Dat zerotolerancebeleid wordt dit jaar losgelaten.

Kritiek

Vorig jaar klonk er forse kritiek op de strenge controles. Via TikTok vroegen veel mensen zich verontwaardigd af waarom er geen waarschuwingen werden uitgedeeld. 'Heeft de politie niets beters te doen?' en 'Ga boeven vangen', zo reageerden sommigen op het sociale medium onder een video van RTV Connect.
Bij een peiling over de controles stemde ruim 81% van de bijna 10.000 stemmers dat zij de strenge controles bij Zevenaar 'onzin' vonden.

'Aanpak niet veranderd na druk'

Volgens Frans Van der Wee, milieuspecialist bij de politie, moet de wet nu eenmaal worden gehandhaafd. Volgens hem is de politie niet van aanpak veranderd onder druk van de sociale opinie.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het nieuwe mediamerk Kalm An. Dat merk richt zich via TikTok en Instagram op jongeren in de grensregio van Groningen tot en met de Achterhoek.