Rivierengebied

Wat doe je als de kelder volloopt door hoogwater?

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
TIEL - Mensen die achter polderdijken wonen zullen tot ver in januari last houden van kwelwater, opkomende waterplassen in tuinen, op weilanden en akkers. Dat verwacht waterschap Rivierenland. De wateroverlast van de afgelopen dagen heeft geleid tot veel ondergelopen woningen en daarbij kelders. Wat moet je doen in zo'n situatie?
Het waterschap beheert de meeste dijken langs de grote rivieren vanaf de Duitse grens tot in Zuid-Holland. Bewoners moeten volgens hen zelf beslissen of het zinvol is om water uit de kelder weg te pompen. Aangezien het waterpeil in de rivieren voorlopig nog aan de hoge kant blijft en er dus gemakkelijk opnieuw water in de kelder of de kruipruimte kan komen te staan.

Wegpompen of niet?

"Het is stervensdruk bij ons door de ondergelopen kelders”, begint Bas Kiefmann, directeur van het Ulftse bedrijf Jaki B.V. Het bedrijf maakt onder meer kelders waterdicht. Hij legt uit dat water in de kelder of kruipruimte meestal te wijten is aan een te lage vochtweerbaarheid van de keldermuren en of -vloer in een combinatie met een hoog grondwaterniveau. "De grondwaterstand staat op het moment hoger dan normaal en het water kan niet weg. Waardoor sommige kelders in het water komen te staan, die nog nooit nat zijn geweest."
Maar is het water in de kelder schadelijk? "In de basis niet, vertelt Kiefmann. “Ik denk dat ongeveer 50 tot 60 procent van de Nederlanders met zijn voeten in het water staat.” Een hoop mensen kiezen er volgens de directeur voor om het water weg te halen door middel van een pomp of waterstofzuiger. "Het probleem is alleen dat het water altijd terugkomt, zolang de grondwaterstand niet zakt. Dus ja, je kan het verwijderen, maar aan de andere kant is het letterlijk en figuurlijk dweilen met de kraan open. Het water blijft komen zolang het aan de buitenkant niet zakt."

Wat is stap één bij een ondergelopen kelder?

"Je kan er zelf eigenlijk niet heel veel aan doen", vervolgt Kiefmann. "In de meeste gevallen lekt het precies tussen de keldervloer en -wand." Je kan volgens hem een plaatselijke lekkage voor dit moment afdichten door middel van snelcement. "Maar dan moet je er wel goed bij kunnen. Anders kun je er als particulier zijnde niet veel aan doen en moet er een professional langskomen." Verder is het afwachten totdat het water zakt.

Wat moet je doen als het water uiteindelijk zakt?

"Zodra het water is gezakt moet je ventileren", stelt de directeur. Het is volgens hem het beste om de kelder iets warm te stoken. "Dan droog je de kelder en probeer je schimmels te voorkomen. Mocht je toch nog wat schimmelvorming over hebben, kan je dat het beste schoonmaken met een chloor sopje."

Is water in je kruipruimte schadelijk?

"Nee, het is de normaalste zaak van de wereld dat een kruipruimte onder water staat. Wij zijn er in het oosten van het land alleen niet aan gewend. Maar in het westen en noorden van het land staat er eigenlijk standaard een laagje water in de kruipruimte", legt Kiefmann uit. Hij heeft nog wel een kleine tip. "Je kan het kruipluik even goed aan de bovenkant afplakken, zodat de vochtigheid niet naar boven trekt."

Hoe voorkom je een ondergelopen kelder in de toekomst?

Voorkomen is beter dan genezen. "Je hebt twee opties. Het beste is om de kelder aan de buitenkant af te dichten. Alleen kan je je voorstellen dat dat in bestaande toestand bijna niet mogelijk is."
Dat betekent volgens de directeur dat je de kelder aan de binnenzijde moet afdichten door middel van snelcement. Je moet hierbij tot op de constructie gaan, dus de vloer en dragende muur afdichten. Het is belangrijk dat je niet alleen het plekje afdicht waar het lekt. "Het water kan namelijk om het lek heen gaan en alsnog de kelder onder laten lopen. Wij zeggen maar altijd dat je een soort van zwembad moet creëren, zodat het vocht niet meer naar binnen kan kruipen."
Verder is het advies om voor een goede afwatering in de tuin te zorgen. “Dat heeft nu niet zo heel veel nut, omdat het water te hoog staat." Maar als het water zakt, kan je hiermee aan de slag. "Het voorkomt het grondwater niet, maar zorgt er wel voor dat het regenwater sneller wegstroomt."