Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Slijters deze jaarwisseling: 'Koop geen dure champagne'

Een oudere dame in een slijter, beeld ter illustratie.
Een oudere dame in een slijter, beeld ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Ieder jaar zijn de feestdagen weer een toptijd voor slijters. Veel liefhebbers vinden deze tijd gezellig, maar ze willen er wel wat bij drinken. In de coronaperiode ging de verkoop zelfs door het dak. Hoe gaat dat nu? Zijn er trends te zien bij de wijnhuizen? "Drink niet teveel door elkaar", waarschuwt een slijter.
Dat het druk is in de Gelderse drankzaken, blijkt al snel. Zelfs over de telefoon is te horen hoe klanten zich roeren in volle winkelpanden. Tijd voor vragen is er niet altijd.
Bij Slijterij-Wijnhandel 't Okshoofd in Apeldoorn herkennen ze dat beeld. "De zaken gaan goed", beaamt de eigenaresse. "Eigenlijk hetzelfde als altijd. We hebben deze winkel al meer dan veertig jaar. En al die jaren zijn de feestdagen de beste tijd. Het zwaartepunt ligt wel op de laatste twee dagen voor de jaarwisseling. En nu overdag in de late middag. Mensen komen het liefst na werktijd even langs."

Rum en wodka

Ook bij Wijnhuis Sonsbeek in Arnhem moet de grote drukte nog komen. "Men koopt eerst het vers en dan de drank", vertelt de verkoper. "Ik ben nu vooral nog druk met opdrachten voor relatiegeschenken. Op oudjaarsdag verwacht ik heel veel in de winkel te verkopen. Dan gaat het om de bubbels, maar ook de klassieke merken rum en wodka gaan goed."
"Mensen willen graag iets lekkers voor bij het eten", leggen ze bij 't Okshoofd uit. "Zeker met de kerstdagen. Dan is er echt veel vraag naar wijn voor bij de spijs. Rond de jaarwisseling verkopen we veel gedistilleerd. Dan willen mensen whisky en cognac."
Een nieuwe trend is dat niet. "Dat is echt een traditie. Want dat was al zo toen we in 1982 begonnen."

Corona was 'gouden tijd'

"Corona, dat waren piekjaren", zeggen ze bij Wijnhuis Sonsbeek. Bij Arno de Laak Wijnen & Delicatessen in Nijmegen beamen ze dat. "Mensen hebben in de coronatijd gemerkt dat ze het thuis heel comfortabel en gezellig kunnen maken", vertelt de eigenaar. "En dat kan met een mooie wijn. In die periode zagen we een behoorlijke piek in de verkoop."
En dat zet door in Nijmegen. "We zien dat mensen het trouw blijven doen. In ieder geval meer dan in de jaren voor corona." Toch ziet de wijnverkoper ook nieuwe trends deze jaarwisseling. "We krijgen steeds meer vraag naar biologische wijnen, mensen zijn bereid iets extra's uit te geven. We merken dat het tijdens de feestdagen allemaal iets meer mag kosten."

Tip: drink niet teveel

Hebben de kenners nog tips voor de feestdagen? "Koop geen A-merk champagne", zeggen ze bij Sonsbeek. "Maar vraag de slijter of het wijnhuis naar de champagne van het huismerk. Dat is vaak van minstens even goede kwaliteit, en meestal voor de helft van de prijs."
"Drink niet teveel door elkaar heen", zeggen ze weer bij 't Okshoofd. "Zeker als er met Oud en Nieuw allerlei lekkers als oliebollen ingaan. Eigenlijk is het zonde om met al dat andere eten en drinken aan de champagne te gaan. Je kunt de fles beter op Nieuwjaarsdag open maken. Maar ja, het hoort erbij. We ontkurken er zelf ook één om middernacht hoor."
Tot slot heeft Arno de Laak nog een wijntip. "Lekker is een frisse en op fruit gebaseerde wijn. Al is een klassieker met een bubbel ook nooit verkeerd tijdens de jaarwisseling."