Achterhoek

Zorgen bij Defensie over vacatures: 'Zonder dienstplicht niet op te vullen'

Majoor Schraage op een kantoor in Kamp Holterhoek.
Majoor Schraage op een kantoor in Kamp Holterhoek. © Omroep Gelderland
EIBERGEN - Een vorm van dienstplicht is hard nodig om het aantal militairen in Gelderland weer op orde te krijgen. Dat zegt majoor Schraage van Kamp Holterhoek bij Eibergen. Nu de wereld op verschillende plekken in de brand staat zijn militairen hard nodig, maar de vacatures zijn moeilijk te vullen. Zeker in Eibergen zijn er grote tekorten.
"Ik maak me inderdaad grote zorgen", zegt Schraage. "In de wereld zien we dat de conflicten steeds toenemen. Om Nederland te beschermen moeten we groeien als krijgsmacht."

Strijd met bedrijfsleven

Schraage houdt zich bezig met personeelszaken en dat is in deze tijden makkelijker gezegd dan gedaan. "We hebben moeite", zegt hij. "Bij Defensie hebben we dezelfde soort banen als in de burgersamenleving, maar je ziet dat het op dit moment heel moeilijk is om vacatures op te vullen. Hier bij de kazerne in Eibergen, maar ook op andere locaties."
Het bedrijfsleven heeft op dit moment veel vacatures en de lonen daar zijn veel hoger: "We hebben daarin al stappen gemaakt als Defensie, maar het is nog niet genoeg."
Ook weet niet iedereen wat je binnen de poorten van Defensie allemaal kunt. Schietende militairen met grote legervoertuigen vormen vaak het beeld van Defensie. Maar volgens Schraage zijn er zoveel meer smaken. Daarbij kijkt hij naar zichzelf: "Ik hou me bezig met personeelsbeleid. Bij Defensie heb je tal van mogelijkheden. Je hebt ook technisch personeel, denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van de voertuigen en satellietverbindingen. Of genisten, zo noemen we dat. Dat zijn bouwvakkers, elektriciens of timmerlui. Je kunt bij Defensie echt van alles."

Verbindingen leggen

Op het legerkamp in Eibergen zit ook zo'n groep militairen met een specialisme. Daar zitten namelijk militairen van het Duits-Nederlandse Communication & Information Systems Battalion (CIS-bataljon), met het hoofdkwartier in Münster. Het is een verbindingsdienst. In hele simpele woorden: hier zitten de jongens en meiden die alles weten van ICT.
"Je kunt een beetje zeggen dat het de nerds zijn", zegt Majoor Adrie Schraage. "Maar aan de andere kant, iedereen is in eerste instantie militair en daarna heeft hij of zij een specialisatie."
In Eibergen en omgeving doen soms nog de wildste verhalen de ronde over het Defensieterrein Kamp Holterhoek. Maar wat gebeurt er echt op dat militaire terrein? Een deel van Kamp Holterhoek is verbode toegang. Maar niet alles is geheim. Omroep Gelderland mocht het afgelopen jaar naar binnen en meekijken met luitenant Andeweg.
Omroep Gelderland krijgt exclusief toegang tot Kamp Holterhoek in Eibergen.

Niet sexy genoeg?

Met de oorlogen in de wereld is een goede strijdkracht volgens Schraage belangrijk. Toch is de aanwas minimaal. "Als we jongeren eenmaal binnen hebben, dan zien ze vanzelf welke mogelijkheden we hier hebben. En dan zien ze waarschijnlijk ook dat het vak sexy genoeg is."
De grote uitdaging is om de jeugd binnen te halen: "Persoonlijk denk ik dat er maar één oplossing voor is en dat is de dienstplicht. Zonder dienstplicht gaan we op dit moment de vacatures niet opvullen. Dat is zorgelijk."