Liemers / Achterhoek

Weilanden vol water, is dat erg? 'Regen moet stoppen'

Ondergelopen land in Wageningen.
Ondergelopen land in Wageningen. © Omroep Gelderland
DUIVEN - Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat er sprake is van hoogwater. Het regent zo'n beetje onafgebroken de laatste maanden en overal is het nat. In het buitengebied door heel Gelderland staan hele weilanden onder water. Maar is dat schadelijk voor het land en het gras?
Een woordvoerder van Waterschap Rijn en IJssel reageert op de ondergelopen weilanden. "Het scheelt dat het land nu niet gebruikt wordt voor de landbouw", zegt ze. Het is niet vreemd dat we nu zo veel water zien. "Zowel de Rijn als de IJssel staan hoog. En dan komt al die regen er nog bij. Regenwater loopt normaal weg via sloten en beken. Maar ja, die zitten ramvol. En het grondwaterpeil zakt maar langzaam weg."
En dat zorgt voor overlast voor huizenbezitters. "We krijgen meldingen van mensen die voor het eerst in dertig jaar water in kelder hebben", vervolgt de woordvoerder. "Ook de hoger gelegen gebieden ervaren overlast."

Machines kunnen land niet op

Maar boeren dus ook. Zijn er zorgen over al die ondergelopen weilanden? "De grond kan wel wat hebben", constateert Jan van Huet van LTO Noord nuchter. Van Huet is melkveehouder in het Duivense Broek. "Een weiland kan nat worden en onder water staan. Hier staan de weilanden niet onder water, maar op sommige plekken staat het blank omdat een greppel niet doorloopt. Maar ook daar is er geen hinder."
Want weilanden kunnen tegen een stootje. "De uiterwaarden zijn eigenlijk ook weilanden. In principe herstelt grasland wel van het water. Daarbij lopen er in deze tijd van het jaar geen dieren op het land. Ook hoeft er geen hooi vanaf gehaald te worden. Er zijn nu geen problemen."
Voor de akkerbouw is dat wel anders. Telers als aardappelboeren hebben wel veel last van al het water. Voor veehouders komen de problemen pas als er langere tijd veel water op het land ligt. "Vanaf februari moet de mest uitgereden worden", legt Van Huet uit. "De drijfmest moet het land op om de voedingsstoffen in de bodem te krijgen. Als het zo nat is als nu, komen de machines het land niet op. Dat is een probleem. Ook omdat de mestkelders bij de veeboeren dan te vol raken."
Het moet wel gaan stoppen met regenen.
Jan van Huet
Toch is dat nog niet aan de hand. "Er zijn nu nog geen problemen. Maar het moet wel gaan stoppen moet regenen. En ook het grondwaterpeil moet weer naar normale proporties zakken. Als de weilanden eind januari nog zo nat zijn, wordt het vervelend."

'Piek is geweest'

Het water zou moeten zakken, denken ze ook bij het waterschap. "De piek is geweest, dus nu zou het grondwaterpeil moeten zakken. Al komt er nog wel wat regen aan", vertelt de woordvoerder.
De nodige maatregelen zijn al getroffen. "Het waterreservoir bij Bredevoort en Aalten is ingezet", vertelt ze enthousiast. De waterberging bestaat uit een weiland en recreatiegebied de Slingeplas. "Dat doen we pas als er 14.000 kuub water per seconde door de Boven Slinge stroomt. Dan zetten we een stuw dicht, en dan loopt via een lager deel van de dijk het water het reservoir in. Het reservoir kan wel een miljoen liter water hebben."
Het is niet duidelijk wanneer al dat water een beetje weg is. "Het grondwaterpeil is nog overvol", besluit de woordvoerder.