liveblog | 28 december 2023

Hoogwater in Gelderland, volg het hier

Het actuele nieuws over het hoogwater in Gelderland lees je in dit liveblog. De piek van het hoge water is waarschijnlijk deze donderdagochtend vroeg geweest. Vooralsnog leiden de verhoogde waterstanden niet tot grote problemen, maar wel tot overlast.
Laatst bijgewerkt: 28 december 2023, 20:08 uur
20:08

Natte weilanden, is dat erg?

In het buitengebied door heel Gelderland staan hele weilanden onder water. Maar is dat schadelijk voor het land en het gras? "Zowel de Rijn als de IJssel staan hoog. En dan komt al die regen er nog bij. Regenwater loopt normaal weg via sloten en beken. Maar ja, die zitten ramvol. En het grondwaterpeil zakt maar langzaam weg", zegt een woordvoerder van Waterschap Rijn en IJssel.
En dat zorgt voor overlast voor huizenbezitters. "We krijgen meldingen van mensen die voor het eerst in dertig jaar water in kelder hebben. Ook de hoger gelegen gebieden ervaren overlast."
Hoogwater bij Wageningen.
Hoogwater bij Wageningen. © Omroep Gelderland
20:01

Pssst... Bevers kieken?

19:53

Vier uur rijden voor ravotten in de Spiegelwaal

Een kanoër uit het Duitse Frankfurt heeft vandaag het Open NK freestyle gewonnen in Nijmegen. Dit evenement werd zes jaar geleden voor het laatst gehouden, toen waren er voor het laatst genoeg golven voor deze wedstrijd. De kanoër, Florian, had 4 uur en 350 kilometer gereden om zijn kunsten in de Spiegelwaal te vertonen, evenals twintig andere waterratten.
Nk freestyle kano in Nijmegen
17:26

Hoogwatergeul bij Veessen is er klaar voor

16:57

Water zakt in Deventer

Het water in de IJssel is donderdag bij Deventer niet over de kade gestroomd. De gemeente meldt dat het kritieke punt van 6,30 meter boven NAP niet is bereikt en dat het water weer langzaam zakt.
En in Doesburg zijn twee van de vijf onderkleppen van de stuw weer dicht. Waarschijnlijk sluit het waterschap Rijn en IJssel morgen de andere kleppen. Het is belangrijk dat de kleppen weer dicht zijn als het water in de IJssel verder zakt, meldt het waterschap. Anders stroomt de Oude IJssel te snel leeg.
15:40

Straat in Velp onder water

Ook Velp ontkomt niet aan het hoge water. Zo staat de Lathumse Veerweg inmiddels onder water, meldt mediapartner Studio Rheden. Een boerderij tussen industrieterrein De Beemd en de oude steenfabriek staat in het water en is alleen per boot bereikbaar.
Vanwege het water heeft de gemeente de uiterwaarden van de IJssel bij Velp afgesloten voor het publiek zodat het wild ongestoord voor het hoge water kan vluchten
Bij de Lathumse Veerweg zijn nu borden geplaatst om kijkers tegen te houden. Wie de IJssel bij Velp wil bekijken kan niet verder dan het voormalige stoomgemaal De Volharding.
Ook hoog water in de uiterwaarden bij Velp
Ook hoog water in de uiterwaarden bij Velp © Studio Rheden