Rivierengebied

Slot op slot vanwege hoogwater: 'Wordt te gevaarlijk'

Slot Loevestein ingesloten door het water.
Slot Loevestein ingesloten door het water. © Omroep Gelderland
POEDEROIJEN - Slot Loevestein in Poederoijen gaat donderdag om 16.00 uur dicht vanwege het hoge water. Dat meldt directeur Ed Dumrese van Slot Loevestein. Het beheerdersechtpaar blijft op het slot om een oogje in het zeil te houden.
Dumrese en beheerder Tim Schrijver hebben 'met pijn in het hart' besloten om voorlopig dicht te gaan. "We verwachten onder water te komen en dan zijn we niet meer bereikbaar. Dit is voor ons een tegenvaller, want we hadden graag in de kerstvakantie het slot aan bezoekers laten zien. Het is altijd indrukwekkend om hier te wandelen en de watervogels te bekijken."
"Het water staat nu op sommige plaatsen één centimeter onder de toegangsweg, de Munnikenlandse Maaskade", zegt Schrijver. "Naar verwachting komt er nog zo'n 30 centimeter bij. Als de weg eenmaal onderloopt en je niet meer kan zien waar deze heengaat, wordt het te gevaarlijk." Ook lopen de parkeerplaatsen voor bezoekers en het personeel naar verwachting geheel onder.
Vanmorgen bestudeerde de beheerder de aanrijdroute en wist genoeg. Dumrese: "En dan licht je bezoekers, vrijwilligers en personeel in."

Schade nog niet uitgerekend

Hoeveel geld de noodgedwongen sluiting kost, heeft Dumrese nog niet uitgerekend, zegt de directeur woensdag op Radio Gelderland. Het slot is niet alleen een museum, maar onder meer ook een bed en breakfast en een locatie voor zakelijke bijeenkomsten.
Slot Loevestein figureerde dit jaar in het Sinterklaasjournaal en hield rekening met een toestroom van publiek. "We hadden het slot in winter- en kerstsfeer omgedoopt", zegt Dumrese.

Museumcollectie

De beheerder en zijn vrouw blijven op het slot om de museumcollectie in de gaten te houden. In het ergste geval moeten ze die in veiligheid brengen. Draaiboeken liggen daarvoor klaar, aldus de directeur.
Dit kalenderjaar gaat het slot tussen de Waal en de Afgedamde Maas niet meer open voor het publiek, zegt de directeur. Wanneer wel, kan Dumrese niet zeggen.