Noord-Veluwe

Winterspektakel Harderwijk moet kerstvakantie opleuken

Deze kinderen doen mee aan een viswedstrijd tijdens de eerste editie van Winterspektakel in Harderwijk.
Deze kinderen doen mee aan een viswedstrijd tijdens de eerste editie van Winterspektakel in Harderwijk. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Het zijn van die dagen die bij niemand echt omcirkeld staan in de agenda. De dagen tussen Kerst en oud en nieuw. Toch hebben veel mensen vrij en kinderen vakantie. In Harderwijk wordt geprobeerd om dit gat op te vullen met een zogenoemd Winterspektakel.
Een nostalgische kermis, midwinterhoornblazen en koren. Het is een greep van wat er tot en met zaterdag te beleven valt tijdens de eerste editie van het Winterspektakel. "Vandaag hadden we voor de kinderen een viswedstrijd en konden er koekjes worden gebakken in de molen", vertelt initiatiefnemer Susan Wijngaard op Radio Gelderland.
Ik denk dat iedereen nog aan het bijkomen is van de kerst
Susan Wijngaard
Het is nog maar de vraag in hoeverre Harderwijkers op zo'n spektakel zitten te wachten. Woensdag, de eerste dag, liep het niet bepaalt storm. "Ik denk dat iedereen nog aan het bijkomen is van de kerst", zegt Wijngaard.

Nostalgische kermis

Wel benadrukt de initiatiefnemer dat er de komende dagen een heel programma klaarstaat. "Vooral de vrijdag wordt denk ik erg leuk. Dan hebben wij een nostalgische kermis. We laten dan een kermis zien uit de 20ste eeuw. Mensen lopen gekleed zoals men rondliep rond 1900. Er is van alles te doen. Zoals ballengooien, een wedstrijd rennen met een ei op een lepel en er is een goochelaar."
"Zaterdag komen er shantykoren. We verwachten dan dat Harderwijk uitloopt en hier komt luisteren en genieten. Dan gaan we, onder het genot van een drankje en een oliebol, praten over het oudejaar en vooruitkijken naar het komende jaar", aldus Wijngaard.
Winterspektakel is een initiatief van de Molenstichting, de Botterstichting en de smederij van Harderwijk. Het wordt gehouden in het Havenkwartier. Volgens de organisatie een bijzonder locatie. "Eigenlijk komen hier te weinig Harderwijkers naartoe om te zien wat voor een prachtig plekje dit is", vindt Wijngaard. "In de zomer komen komen hier allerlei toeristen op af. Die zijn altijd heel enthousiast. Daarom vinden we dat Harderwijkers dit ook allemaal moeten ervaren."