Stedendriehoek

Al ruim 15 jaar irritatie door dit afgebrande gebouw

De huidige status van Hotel Radio in Radio Kootwijk.
De huidige status van Hotel Radio in Radio Kootwijk. © Omroep Gelderland
RADIO KOOTWIJK - Het is al jaren een doorn in het oog van inwoners, Staatsbosbeheer, toeristen én de overheid: de ruïne van het voormalige Hotel Radio in Radio Kootwijk. In 2006 brandde het pand grotendeels uit maar de restanten liggen er nog steeds. Een herbouw komt er maar niet van. “Het is verschrikkelijk.”
De ramen zijn dichtgetimmerd, verf bladdert van de muren af en het onkruid groeit alle kanten op. Binnen ziet het er niet beter uit. De boel is enorm verpauperd. Tot in de jaren 70 werd het gebouw gebruikt als hotel, daarna als kantoorpand. Dat allemaal toen de zenders in Radio Kootwijk nog in gebruik waren.
“Je kunt je haast niet voorstellen dat dit vroeger iets is geweest”, vertelt Jessica van Burik, die al haar hele leven in Radio Kootwijk woont. “Er was altijd wat te doen, zoals een receptie voor een PTT’er die met pensioen ging. Daarnaast heb ik er mijn examenfeest gehouden. Ook zat de bedrijfskantine erin, op vrijdag kon je er een kroketje halen. Dat zijn mooie herinneringen.”

Bijzondere betekenis

Het gebouw heeft een bijzondere betekenis voor de inwoners van Radio Kootwijk, weet ook Leona Udo, die vanuit haar woonkamer de restanten van het pand ziet. “Allerlei bijeenkomsten werden er gehouden, voor het dorp en de medewerkers van de zenders. En moet je kijken hoe het er nu bijstaat…”
Het hotelpand staat aan de Radioweg. Bezoekers die voor de natuur óf het iconische Gebouw A in Radio Kootwijk komen, parkeren hun auto bij het gebouw en lopen erlangs. “Iedereen vraagt zich af hoe het kan dat dit er nog zo staat”, zegt Van Burik. “Wij voelen ons wel een beetje vergeten. Dit zou je in het centrum van Apeldoorn niet meemaken, dat een pand er al zeventien jaar zo bijstaat.”
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
In 2006 gaat het flink mis in Radio Kootwijk. Hotel Radio brandt af. Ook een ander gebouw ging in vlammen op.
In 2006 gaat het flink mis in Radio Kootwijk. Hotel Radio brandt af. Ook een ander gebouw ging in vlammen op. © Archief Staatsbosbeheer
Vroeger werden er geregeld feestjes in de grote zaal in Hotel Radio gehouden.
Vroeger werden er geregeld feestjes in de grote zaal in Hotel Radio gehouden. © Omroep Gelderland

Visitekaartje

Ook Staatsbosbeheer, van wie de gebouwen – en dus ook ruïnes – in Radio Kootwijk zijn, is niet blij met de situatie. “Het is mij een doorn in het oog. Het is absoluut geen visitekaartje”, zegt terreinmanager Martin Boswinkel. “In het verleden is er niks met het pand gebeurd, omdat de focus op het behoud van de overige gebouwen lag”, legt hij uit.
“Dat er op dit moment geen oplossing is, komt omdat we er volgens de huidige regels niks mee mogen.” Radio Kootwijk ligt midden in een natuurgebied. Om te (her)bouwen moet je aan allerlei voorwaarden voldoen.
Dat bleek in 2019, toen een oplossing voor het gebouw heel dichtbij was. Staatsbosbeheer had vergevorderde plannen om samen met een hotelondernemer uit de buurt het pand weer op te bouwen. De bouwtekeningen lagen al klaar, toen de stikstofcrisis roet in het eten gooide. Daarna was er niks meer mogelijk.

Belofte

Staatsbosbeheer wil wel het zicht op het gebouw verbeteren. “Zodat dat iets aangenamer is”, zegt Boswinkel. En ondertussen denken we verder na of er iets kan.” In tegenstelling tot het plan in 2019, denkt de terreinbeheerder niet dat er een klassiek hotel kan terugkeren. “Je moet je afvragen of dat nog past, ook met alle auto’s en vrachtwagens die dan deze kant op komen.” Wat dan wel kan, weet Boswinkel nog niet.
Voor de inwoners van Radio Kootwijk kan een oplossing niet snel genoeg komen, ook omdat het pand vandalen aantrekt die voor nog meer overlast kunnen zorgen. Staatsbosbeheer ziet dat en wil niet stilzitten: “Over vijf jaar staat er echt wat moois. Daar mag je mij aan houden”, belooft Boswinkel.

Het is zondag 31 december 25 jaar geleden dat de stekker uit zendstation Radio Kootwijk ging. In de afgelopen 25 jaar is er veel op het voormalig zenderpark gebeurd. Omroep Gelderland blikt in de documentaire 'Van zender naar ontvanger: 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk’ samen met oud-medewerkers, Staatsbosbeheer en inwoners terug op die tijd. De uitzending is hieronder te bekijken.

Van zender naar ontvanger: 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk