Stedendriehoek / Gelderse Vallei

Helpen 'exclusieve evenementen' Radio Kootwijk uit de rode cijfers?

De onderhoudskosten van onder meer het iconische Gebouw A, zijn hoog.
De onderhoudskosten van onder meer het iconische Gebouw A, zijn hoog. © Omroep Gelderland
RADIO KOOTWIJK - Radio Kootwijk is een unieke verschijning op de Veluwe. Maar eigenaar Staatsbosbeheer draait al jaren fors verlies op het monumentale complex uit 1920. De opbrengst van verhuur van een deel van Radio Kootwijk weegt bij lange na niet op tegen de hoge onderhoudskosten. Evenementen 'in een hoger segment' moeten verlichting brengen.
Hoe groot het verlies is, wil Staatsbosbeheer niet zeggen. Mogelijk gaat het om enkele honderdduizenden euro’s per jaar. De nieuwe terreinmanager, Martin Boswinkel, moet het tij gaan keren. “De doelstelling is om binnen de mogelijkheden te kijken naar een nieuw verdienmodel.”
Simpel is dat alleen niet. De gebouwen van Radio Kootwijk liggen in beschermd natuurgebied. “We hebben te maken met allerlei wet- en regelgeving. Nieuwe plannen moeten wel passen.”

Filmopnames

Een aantal gebouwen van Staatsbosbeheer in Radio Kootwijk wordt permanent verhuurd. In het iconische hoofdgebouw, Gebouw A, vinden zo’n achttien keer per jaar commerciële evenementen plaats, zoals lezingen, concerten en fotoshoots of filmopnames. Maar dat levert dus niet genoeg op om alle monumenten te onderhouden. Meer evenementen mag Staatsbosbeheer niet in het gebouw toelaten.
Boswinkel zegt te overwegen het aantal evenementen omlaag te brengen. “We onderzoeken of we exclusiever kunnen worden en in een hoger segment gaan zitten. Dan moet je natuurlijk wel wat kunnen bieden. Daar kijken we nu naar, samen met partners en de inwoners van Radio Kootwijk. Ik hoop dat we binnen een paar maanden duidelijk hebben welke kant we op gaan.”
De beheerder geeft wel aan dat de gebouwen op dit moment geen gevaar lopen. “Maar het is wel belangrijk om het in stand te houden. Die verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal. Ook bij de gemeente, de provincie en het Rijk.”

Handje ophouden

Staatsbosbeheer heeft de gebouwen in Radio Kootwijk sinds eind 2009 in eigendom. Toen nam de organisatie voor een symbolische 1 euro de gebouwen over van de toenmalige eigenaar Dienst Landelijk Gebied, die op haar beurt de monumenten in 2004 van de KPN overnam. De gebouwen waren in slechte staat. “Die 1 euro lijkt weinig, maar Staatsbosbeheer heeft daarna miljoenen in het complex gestoken om het op te knappen”, vertelt voormalig regiodirecteur Piet Winterman, die nauw bij de overname betrokken was.
“Vanaf het begin af aan hebben we gezegd: ‘Als we het overnemen, moeten we niet met de volgende dag met ons handje naar de overheid toe, om geld te vragen. Het moet zichzelf bedruipen, dus we moeten quitte draaien. We hebben een mooi concept neergezet. Het is jammer dat nu blijkt dat er jaarlijks geld bij moet.”

Het is zondag 31 december 25 jaar geleden dat de stekker uit zendstation Radio Kootwijk ging. In de afgelopen 25 jaar is er veel op het voormalig zenderpark gebeurd. Omroep Gelderland blikt in de documentaire ‘Van zender naar ontvanger: 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk’ samen met oud-medewerkers, Staatsbosbeheer en inwoners terug op die tijd. De uitzending is hieronder te bekijken.

Van zender naar ontvanger, 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk