Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Plannen voor nieuw transferium om natuur en bewoners Radio Kootwijk te ontlasten

Gebouw A in Radio Kootwijk ligt volledig in natuurgebied.
Gebouw A in Radio Kootwijk ligt volledig in natuurgebied. © ANP
RADIO KOOTWIJK - Staatsbosbeheer, de eigenaar van de gebouwen en beheerder van de natuur in Radio Kootwijk, wil ver buiten het dorp een nieuw transferium ontwikkelen om verkeersoverlast in de plaats tegen te gaan. Inwoners klagen al jaren steen en been over het vele verkeer dat het voormalig zenderpark aantrekt en ook Staatsbosbeheer (SBB) vindt dat de grens nu is bereikt.
Radio Kootwijk is al jaren een toeristische trekpleister. Vooral het indrukwekkende Gebouw A, midden in heideveld, trekt toeristen aan vanwege de historische betekenis en bijzondere architectuur. Daarnaast worden er in het pand en in een aantal andere gebouwen ook evenementen gehouden, die zorgen voor extra verkeer.
"Het verkeer dat veroorzaakt wordt door de exploitatie van gebouwen, is voor bewoners vervelend", zegt Bert Westland van Stichting Initiatief Radio Kootwijk (SIRK). "Dat is met vlagen. SBB moet natuurlijk geld verdienen met de openstelling van de gebouwen, maar de hoeveelheid verkeer die dat oplevert, is niet wenselijk midden in natuurgebied."
Ook de komst van recreanten in Radio Kootwijk, is SIRK een doorn in het oog. "Het aantal auto's in het dorp moet gewoon naar beneden. Daarom zijn we blij met een eventuele komst van het transferium. We hopen dat de gemeente en provincie ook aanhaken."

Bussen

“Het is in ieders belang om zoveel mogelijk verkeer uit dit gebied te houden”, erkent Staatsbosbeheer-terreinmanager Martin Boswinkel. Voor de inwoners en voor de natuur. “We willen een plek ontwikkelen waar bezoekers de auto kunnen parkeren en dan met bijvoorbeeld een bus deze kant op komen.”
Een belangrijke vraag is: hoe gaan we dat betalen?
De natuurorganisatie heeft daarvoor inmiddels grond op het oog. “We hebben goed in beeld gebracht waar mogelijkheden liggen en zijn in gesprek met de provincie en de gemeente. Een belangrijke vraag is ook: hoe gaan we dat betalen?”

Urgentie

In het verleden had Staatsbosbeheer een aantal hubs buiten Radio Kootwijk liggen waar bezoekers konden parkeren, maar onder meer door kritiek van omwonenden zijn die plekken weer gesloten. Waarom zou het nu dan wel lukken? Boswinkel: “Er is meer urgentiebesef. We moeten met elkaar de CO2-uitstoot naar beneden krijgen. Dit moet gewoon gebeuren.”
Staatsbosbeheer zegt dat er komend jaar meer duidelijkheid over de plannen komt.

Het is zondag 31 december 25 jaar geleden dat de stekker uit zendstation Radio Kootwijk ging. In de afgelopen 25 jaar is er veel op het voormalig zenderpark gebeurd. Omroep Gelderland blikt in de documentaire ‘Van zender naar ontvanger: 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk’ samen met oud-medewerkers, Staatsbosbeheer en inwoners terug op die tijd. De uitzending is hieronder te bekijken.

Van zender naar ontvanger: 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk