Stedendriehoek

Deze familie kan ’s avonds de tuin niet uit zonder bekeuring

De familie Van Burik - Kuyt.
De familie Van Burik - Kuyt. © Omroep Gelderland
RADIO KOOTWIJK - Wonen in Radio Kootwijk, middenin de natuur. Voor velen een droom, voor sommigen zelfs werkelijkheid. Maar niet alles is even leuk aan wonen in het inmiddels beroemde dorp, want de beschermde natuur kan ook tegen je werken.
De familie Van Burik-Kuyt heeft een bijzondere band met het dorp Radio Kootwijk. Case Kuyt, de pater-familias, werkte in de antennebouw bij het voormalig zendcomplex en is zo in het dorp terechtgekomen. Zijn dochter Jessica is er geboren en getogen, net als schoonzoon Michel van Burik. En zo geldt dat ook voor kleinkinderen Jim en Bridget. "Onze familie krijg je hier met geen tien paarden weg", duidt Case.

Ommetje

"Hier wonen is soms heel dubbel", vindt Jessica. "Want aan de ene kant is het natuurlijk prachtig, maar het is soms ook wel gedoe. Door de beschermde natuur kun je geen kant op. Even een ommetje maken 's avonds na zonsondergang, dat zit er niet in."
"Nee, want dan loop je al snel op kwetsbaar gebied van Staatsbosbeheer", vult Michel aan. "Het woord 'kwetsbaar gebied' komt eigenlijk niet in ons woordenboek voor. Vroeger reed je daar met je brommertje door en de PTT deed er vanalles en nog wat. Nu is het opeens kwetsbaar gebied. Dat is ook wel een beetje lachwekkend."

Aanvechten

Dochter Bridget kreeg zelfs een keer een bekeuring van Staatsbosbeheer toen ze na zonsondergang bij Gebouw A in het dorp liep. "Ik liep gewoon een rondje. Maar toen werd gezegd: 'Je woont in het dorp en moet beter weten. Zo zie ik dat niet. Ze horen ons te vertrouwen met het feit dat we hier wonen." De familie vocht de boete succesvol aan.
"Theoretisch kunnen we 's avonds niet eens achter de tuin uitlopen, want dan zit je al in beschermd natuur gebied", zegt Jessica. "En dan kun je een boete krijgen. Dat vinden we overdreven."
De familie is inmiddels goed bekend met de boa's van Staatsbosbeheer. "Ze weten wie ik ben", zegt Jim met ondeugende glimlach. "Ik kom ze wel eens tegen als ik met mijn brommer rijd." Ook Case weet wie de handhavers zijn. "Ik ben niet zo'n fan van die club. Een aantal boa's is niet leuk."

Beschermen

Boswachter Laurens Jansen erkent dat de inwoners van Radio Kootwijk in een bijzonder gebied wonen. "Dat schuurt soms. Dat zien we ook wel. Radio Kootwijk ligt in zwaar beschermd natuurgebied, vol met unieke dieren zoals de zandhagedis en de nachtzwaluw. Met de natuur gaat het gewoon niet goed. De afgelopen jaren hebben we steeds meer maatregelen moeten nemen om de natuur te beschermen. Dat merken de bewoners van Radio Kootwijk ook."
"Het is een ingewikkeld thema", gaat Jansen verder. "Ik snap het gevoel van bewoners in Radio Kootwijk heel goed, maar we kunnen geen onderscheid maken tussen bewoners en andere bezoekers. Wanneer stopt het dan? Regels zijn er niet voor niks. Daarnaast weten mensen ook heel goed waar ze wonen."
Volgens de boswachter krijgen bewoners niet zomaar een boete en is dat pas na meerdere waarschuwingen. "Op een gegeven moment moet je een streep trekken." Toch wil Staatsbosbeheer de bewoners wel iets tegemoetkomen. "We passen op een aantal locaties de bebording iets aan zodat er iets meer bewegingsruimte komt voor bewoners van het dorp."

Het is zondag 31 december 25 jaar geleden dat de stekker uit zendstation Radio Kootwijk ging. In de afgelopen 25 jaar is er veel op het voormalig zenderpark gebeurd. Omroep Gelderland blikt in de documentaire ‘Van zender naar ontvanger: 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk’ samen met oud-medewerkers, Staatsbosbeheer en inwoners terug op die tijd. De uitzending is hieronder te bekijken.

Van zender naar ontvanger: 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk