Achterhoek

Zo heb je nog plezier van je overgebleven oliebollen

In veel huishoudens blijven na de jaarwisseling oliebollen over.
In veel huishoudens blijven na de jaarwisseling oliebollen over. © Marjon Besteman via Pixabay
Inmiddels zijn ze taai en lijken ze meer op een stuiterbal. Na oud en nieuw blijven er in veel huishoudens oliebollen over. Weggooien is zonde, maar met wat vindingrijkheid kun je er andere recepten van maken. Chef-kok Nel Schellekens uit Winterswijk Woold geeft tips.
"Allereerst kun je je afvragen: als je zoveel oliebollen over hebt dat je er een hele straat mee kan voeden, moet je er dan volgende keer niet wat minder kopen?", zegt Nel. Of minder maken natuurlijk. "Je kunt wat je overhebt invriezen. Maar doe dat niet te lang, want dan worden ze zo droog."
Wat dan wel? "Wat ik zelf leuk vind om te doen, is om oliebolcroutons te maken. Dan geldt: hoe harder de bol, hoe beter. Snij de oliebol in dunne plakjes en smeer die plakjes in met olie. Leg ze vervolgens ongeveer vier minuten in een oven van 185 graden. Let op: blijf er wel bij, want door al het suiker in de oliebol kan het snel aanbranden. Eenmaal uit de oven kun je het zoet of hartig eten, net wat je wil. Doe er bijvoorbeeld wat paté op. Het is leuk voor bij de borrel en heel simpel om te maken. Ook die ene overgebleven oliebol is het waard."

Broodpudding

Iets anders waar mensen heel enthousiast van worden, weet Nel, is een soort broodpudding maken. "Maak de oliebol helemaal klein in blokjes. Klop dan één of twee eieren helemaal los, doe er een scheutje melk bij en week daar alle stukjes oliebol in. Je hoeft geen suiker toe te voegen. Dat doe je dan in een cakevorm en daarna bak je het in de oven op 180 graden." Eén nadeel: "Je hebt dan wel heel veel oliebollen nodig." Een alternatief: "Doe er wat (oud) brood bij."

Wentelteefje of tosti

Een andere optie om overgebleven oliebollen te benutten, is om er een soort wentelteefje van te maken. "Je kunt de oliebol in plakken snijden en in een wentelteefjesmix even laten weken. Daarna kun je hem bakken. Dat is echt superlekker, helemaal met een bolletje ijs", zegt Nel.
Van de oliebol kun je ook een heerlijke tosti maken. Snijd de oliebol in plakken en doe hem in een tosti-ijzer met bijvoorbeeld wat kaas. "Dat is ook supersimpel, maar heel lekker. Het knapperige van de oliebol komt dan echt goed tot zijn recht."