Noord-Veluwe / Achterhoek

Mobielverbod van start: zo doen Gelderse scholen het

'Thuis of in de kluis' is een veelgebruikte methode om mobieltjes in de klas te weren.
'Thuis of in de kluis' is een veelgebruikte methode om mobieltjes in de klas te weren. © ANP
NUNSPEET - Het gebruik van de mobiele telefoon in het schoollokaal is vanaf vandaag niet toegestaan. Veel Gelderse scholen hanteren het principe 'thuis of in de kluis', maar er zijn ook middelbare scholen waar dit al langer gold of waar weer andere afspraken worden gemaakt. Elke school mag een eigen invulling aan het mobielverbod geven.
De locatie in Nunspeet van het Nuborgh College heeft veel voorbereidingen getroffen en is er helemaal klaar voor, laat Hugo Vos weten. Volgens de locatiedirecteur zorgt de mobiele telefoon ervoor dat de leerlingen zich minder goed concentreren op hun schoolwerk. Nu het toestel niet meer is toegestaan in de klas, moet dit de leerprestaties ten goede komen.

Thuis of in de kluis

"We hebben op het Nuborgh het thuis of in de kluis-beleid", vertelt Vos. "Leerlingen kunnen met het schoolpasje het kluisje openen en leggen daar bij binnenkomst de telefoon in." De school in Nunspeet gaat niet streng controleren, maar als de telefoon afgaat, dan ben je hem voor de rest van de dag kwijt, verzekert de directeur. In de pauze en in tussenuren is de smartphone in de aula toegestaan.
Ook op het Staring College in Borculo moet het mobieltje in het kluisje van de leerlingen worden opgeborgen. Op de locatie in Lochem gelden vooralsnog andere regels. "Tijdens de les zitten de smartphones van leerlingen in de telefoontas die in het lokaal hangt, tenzij de docent anders aangeeft en leerlingen voor het behalen van het lesdoel het mobieltje nodig hebben", aldus een woordvoerder van het schoolbestuur.
Als leerlingen de les binnenkomen moet hun telefoon in de telefoontas, zoals op deze archieffoto bij het Lek en Linge in Culemborg.
Als leerlingen de les binnenkomen moet hun telefoon in de telefoontas, zoals op deze archieffoto bij het Lek en Linge in Culemborg. © ANP

Helemaal geen telefoon?

De telefoontas hangt ook in de lokalen van het Gerrit Komrij College in Winterswijk. "Er gaat bij ons niets anders dan andere jaren", zegt rector Jeroen Sanders. "In de klas gaat de telefoon in de telefoontas en de telefoon wordt niet gebruikt in de lessen. Kinderen hebben een laptop en hebben dus geen telefoon nodig. Op die manier komen we tegemoet aan het verzoek van de overheid."
De Achterhoekse school onderzoekt of ze telefoons helemaal moeten weren en gaat daarover met ouders en leerlingen in gesprek.
Zeker 85 procent van de ouders gaf aan: 'Fantastisch dat jullie dit doen'
Hugo Vos, locatiedirecteur Nuborgh College Veluvine Nunspeet
Het weren van telefoons in de school gaat locatiedirecteur Hugo Vos van Het Nuborgh College Veluvine te ver. "Er zijn genoeg kinderen die dagelijks 10 tot 15 kilometer op de fiets zitten. We vinden het wel belangrijk dat zij hun ouders kunnen bellen als er iets gebeurt onderweg."
De middelbare school in Nunspeet heeft ouders in een vroeg stadium betrokken met een enquête. Een kleine minderheid gaf aan voorstander te zijn van een totaalverbod, weet Vos. De thuis of in de kluis-regel kon in Nunspeet rekenen op positieve reacties. "Zeker 85 procent van de ouders gaf aan: 'Fantastisch dat jullie dit doen'."
Het Nuborgh College Veluvine organiseert voor leerlingen ook positieve acties. "We zijn klassen langs geweest en kijken met random kinderen of hun telefoon in de kluis lag, dan krijgen kinderen een prijs."

Hier is de mobiel al verledentijd

Leerlingen op het Isendoorn College in Warnsveld zijn al gewend aan het mobielverbod. Sinds de herfstvakantie wordt de mobiele telefoon daar geweerd. "De docenten zijn heel blij met de nieuwe regels en de leerlingen zijn er ook snel aan gewend geraakt. We ervaren ontzettend weinig weerstand. Je moet de leerlingen ook wel de tijd geven om te wennen", zei rector Erwin Lukette eerder tegen Omroep Gelderland.
Op de Warnsveldse school moet het toestel in de kluis, ook tijdens de pauze. Ook het Arnhemse GSG Guide heeft al ervaring met het weigeren van mobiele telefoons op school.