liveblog | 27 december 2023

Hoogwater in Gelderland, volg het hier

Het actuele nieuws over het hoogwater in Gelderland lees je in dit liveblog. De piek van het hoge water wordt vlak voor oud en nieuw verwacht. Waarschijnlijk stijgt het water in de Rijn bij Lobith dan richting 15 meter boven NAP. Vooralsnog leiden de verhoogde waterstanden niet tot grote problemen, maar wel tot overlast.
Laatst bijgewerkt: 27 december 2023, 21:12 uur
21:12

Hoogste peil bij Lobith donderdagmorgen

De hoogste waterpiek wordt morgenochtend rond 7.00 uur verwacht bij Lobith: ongeveer 14,6 meter. Ook voor Deventer wordt de hoogste waterstand morgen verwacht. De gemeente liet al eerder zandzakken plaatsen bij de kademuur langs de IJssel. Volgens de gemeente is dat voorlopig voldoende en zal waarschijnlijk alleen de kade overstromen. Bij een waterpeil van 6,3 meter boven NAP kan de stad overstromen. Volgens de gemeente zal het zo ver niet komen.
20:38

Hier niet fietsen

20:26

Maak je je zorgen?

Ben je bang dat je misschien natte voeten krijgt? Er is een website waar je een indicatie kunt krijgen voor mogelijke wateroverlast. Die site vind je hier. Let wel, garanties krijg je niet.
19:26

Hoogwater in Tolkamer

Clark Ipskamp stuurde ons deze foto vanuit Tolkamer.
Hoogwater in Tolkamer.
Hoogwater in Tolkamer. © Clark Ipskamp
16:45

Geen aftelmoment op Frostbrug

Het feestelijke aftelmoment op oudejaarsavond in Arnhem is door het hoge water niet op de John Frostbrug, laat de gemeente Arnhem weten. Het aftelmoment is verplaatst naar het Jacob Groenewoud Plantsoen niet ver van de brug aan de kant van de binnenstad. De gemeente heeft hiertoe besloten 'met het oog op de veiligheid van alle aanwezigen'. De John Frostbrug blijft in de nacht van de jaarwisseling wel open.
Het is voor het eerst dat er een aftelmoment met een centrale vuurwerkshow in Arnhem is. De vuurwerkshow moet het verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk vervangen. Het evenement begint om 23.00 uur, de vuurwerkshow uiteraard om middernacht.
16:31

Een bootje naar Fortmond

Tegenover Veessen ligt aan de overkant van de IJssel de buurtschap Fortmond. Doordat het water nu veel hoger is, is Fortmond over de weg niet meer bereikbaar vanuit Olst. De gemeente Olst-Wijhe zorgt in zo'n geval voor een bootverbinding en dat is ook nu het geval.