Arnhem en omstreken

Vuurwerkverbod, maar klanten staan rijendik: 'Het slaat helemaal nergens op'

Ans Brouwer kan zich niet vinden in het vuurwerkverbod.
Ans Brouwer kan zich niet vinden in het vuurwerkverbod. © Omroep Gelderland / ANP
ARNHEM - In steeds meer Gelderse plaatsen geldt met oud en nieuw een vuurwerkverbod, zo ook in Arnhem. Maar de verkoop loopt er niet minder door.
Bij Brouwer Vuurwerk staan donderdagochtend om 8.00 uur de eerste klanten al voor de deur. "Het verkopen is landelijk geregeld en niet via de gemeente", zegt Ans Brouwer. "De Arnhemmers trekken zich er weinig van aan. Ze kopen dus gewoon vuurwerk en dat gaan ze ook afsteken."
"Dat verbod slaat helemaal nergens op. De mensen kunnen veilig voor hun eigen deur vuurwerk afsteken. Pijlen en knalvuurwerk zijn al verboden in Nederland, wij hebben hier vooral sierpotten staan. En daar kan weinig mee gebeuren", aldus Brouwer.

Vuurwerkshow

De gemeente Arnhem gaat een vuurwerkshow verzorgen. Brouwer: "Dat is heel raar. De Arnhemmers hier in de winkel zeggen dat de gemeente wel gek lijkt. De zorg voor dieren en het milieu wordt gebruikt als argument, maar dan ga je zelf een vuurwerkshow geven op de brug. Terwijl je het verbiedt voor de deur. Wat nog vreemder is: mochten wij er wat van merken in onze omzet, dan worden we gecompenseerd door de gemeente in onze omzetderving. Dat is heel inconsequent."

Naar Duitsland

Een landelijk vuurwerkverbod ziet Brouwer voorlopig niet komen. "Met dit rechtse kabinet dat er lijkt te komen, ben ik wel blij. Er zijn nu vier partijen die het vuurwerk erin willen houden. En landelijk heeft het ook geen zin, als het Europees niet geldt. Want we schieten binnen tien minuten de grens over. In Duitsland zijn nagenoeg geen regels. En hier in Nederland zijn de mensen die regels onderhand spuugzat."

Bekeuring aanvechten

Brouwer: "Er wordt 31 december flink geknald in Arnhem. Ik doe er zelf ook aan mee. Ik pak de bekeuring wel aan, die ga ik dan aanvechten. Er zijn al bekeuringen via de Raad van State van tafel geveegd. De gemeente staat met vuurwerkverboden juridisch heel zwak, want het is landelijk toegestaan dat je tussen 18.00 en 02.00 uur vuurwerk af mag steken."
"Bovendien kan de politie je alleen maar een bekeuring geven, als ze je ook echt het lontje zien afsteken. Dus mijn tip aan alle Arnhemmers: kijk eerst even of je politie ziet, voordat je het vuurwerk afsteekt. En zie je geen agent, ga dan lekker genieten van ons vuurwerk.'
Arnhemmers gaan gewoon knallen ondanks vuurwerkverbod