liveblog | 26 december 2023

Hoogwater in Gelderland, volg het hier

Het actuele nieuws over het hoogwater in Gelderland lees je in dit liveblog. De piek van het hoge water wordt komende donderdag verwacht. Waarschijnlijk stijgt het water in de Rijn bij Lobith dan naar bijna 15 meter boven NAP. Vooralsnog leiden de verhoogde waterstanden niet tot grote problemen, maar wel tot overlast.
Laatst bijgewerkt: 26 december 2023, 22:00 uur
22:00

Hoogwater in Zutphen

Ook in Zutphen klotste het water over de paden heen.
Deze sporters hielden het maar net droog.
Deze sporters hielden het maar net droog. © Dianne
21:20

Coupures hoeven niet dicht

De dijken doen hun werk, zo stelt Waterschap Rivierenland. Ook de coupures, een soort waterkering dat bij overstroming overtollig water tegenhoudt, hoeven niet dicht.
16:58

Drukte bij waterschap Rijn en IJssel

Er is vanwege het hoge water flink opgeschaald bij het waterschap Rijn en IJssel. Hierover vertelde Jan Polman bij Radio Gelderland. "We proberen rekening te houden met de feestdagen maar er is de afgelopen dagen toch ook een flinke ploeg aan het werk geweest hier", vertelt hij. De dijken worden extra in de gaten gehouden. Daarbij zorgt vooral het vele regenwater van de afgelopen dagen voor hoog water in de Oude IJssel en de Berkel.
Mocht de waterstand bij Lobith 15,60 meter worden dan gaan het waterschap aangescherpte patrouilles uitvoeren. "Maar vooralsnog ziet het er niet uit dat het zover zal komen", aldus Polman. Hij verwacht dat de piek van het water net voor oud en nieuw is. "Voor ons is het nu nog niet spannend. Dat wordt het pas als het water nog een halve meter tot een meter hoger komt."
Nog geen reden tot zorgen dus. Veel mensen trekken er juist op uit om naar het hoge water te gaan kijken. Ook voor die mensen heeft Polman nog een advies: "Geniet zeker van de mooie plaatjes die het hoge water oplevert, maar kom wel zo veel mogelijk lopend of met de fiets. De dijken zijn niet berekend op veel verkeer, daarnaast is het voor onze mensen lastig om hun werk te doen", zegt hij.
16:05

Pomp geplaatst bij de Huet

Waterschap Rijn en IJssel heeft bij woonwijk de Huet in Doetinchem een pomp geplaatst. De wijk kon het vele water niet meer aan. Met een pomp wordt het water nu rechtstreeks de Oude IJssel ingepompt.
Pomp geplaatst bij de Huet
Pomp geplaatst bij de Huet © Waterschap Rijn en IJssel
15:42

Hazen omringd door hoogwater

Meerdere hazen zaten vanmiddag ingesloten op een weiland door het hoge water. De dierenambulance werd opgeroepen en ook de brandweer kwam ter plaatse om de hazen veilig naar de overkant te brengen. Toen de hulpdiensten probeerden om de dieren te vangen sprongen deze echter in het water, waar ze zelf naar de kant zwommen.
De hazen konden zelf naar het droge zwemmen
De hazen konden zelf naar het droge zwemmen © Persbureau Heitink
15:34

Wandelingen langs hoogwater

Het hoge water zorgt voor veel bekijks. Na dagen van regen is het ook eindelijk droog waardoor veel mensen eropuit trekken. Door ondergelopen paden moet soms van de route afgeweken worden.
Een ondergelopen wandelpad
Een ondergelopen wandelpad © Ab Donker