Stedendriehoek

Haas en egel van 'eiland' gered met kerst

De brandweer redt de dieren.
De brandweer redt de dieren. © Rens Hulman
DEVENTER - Een smalle strook land nabij Deventer en Twello gaat langzaam kopje onder. De landtong in de uiterwaard is een onderkomen voor vele soorten dieren. Het gebied staat helemaal onder water, op enkele droge 'eilandjes' na. Een haas en een egel op zo'n eilandje werden op eerste kerstdag gered van natte voeten.
Een fietser fietste langs de uiterwaarden en zag daar het duo in nood. Dat meldt een 112-verslaggever. De haas lag zichtbaar ineengedoken met de oren naar achteren in het groene gras. Het eilandje van een paar meter breed, werd langzaam opgeslokt door het stijgende water.

Geen veilig onderkomen

Ondanks de zeer sterke wind die raasde over het eilandje van de haas, was er nauwelijks hoog gras om te dienen als hazenleger; een plat stukje grond waar de planten eromheen een muur vormen tegen de wind. Vermoedelijk had de haas, evenals velen, meerdere legers, voor de verschillende windrichtingen. Maar het hoogwater blokkeerde de weg naar een veilig onderkomen.

Vrezen voor hun leven

Op het eilandje links van de haas, lag de egel. Deze hield zich verscholen in hoog, dor gras. Ondanks de beschutting, kon ook de egel op het eilandje niet aan het hoogwater ontkomen. Het is aannemelijk dat zowel de haas als de egel vreesden voor hun levens. En dat op eerste kerstdag...

Een groot zwart schepnet

Gelukkig wist de fietser de hulpdiensten op tijd in te lichten. Een brandweerman in duikpak ging gewapend met een groot zwart schepnet het water in. De haas liet zich echter niet zomaar vangen, en stampte eerst nog wild in het water in de rondte. Maar werd kort daarna bedolven onder het grote zwarte schepnet.
De egel maakte daarentegen minder kabaal, maar liet zich niet gemakkelijk vinden. Na een korte speurtocht werd deze aan zijn kraag uit het gras gevist. Nog vóór het kerstdiner werden beide haas en egel van hun eilandjes gered en even verderop vrijgelaten in de weidse natuur. Een waarlijk kerstwonder.

Nog meer dieren gered

Op eerste kerstdag werden ook grotere dieren dan hazen en egels van het hoogwater gered.