Stedendriehoek

Geen kerstfeest voor deze harde werkers: 'Ach ja, dat is part of the job, hè'

De brandweer hard aan het werk tijdens kerst.
De brandweer hard aan het werk tijdens kerst. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Bijna heel Gelderland zit op eerste kerstdag aan de kerstdis met familie of vrienden. Maar een enkeling zal toch moeten werken op deze dag. In ziekenhuizen, bij de politie en bij de brandweer gaat alles gewoon door. Ook op de brandweerkazerne in Zutphen is gewoon volop bezetting en draait alles zoals normaal.
Ach ja, dat is part of the job hè, zegt Rob Mensink, bevelvoerder van de brandweerpost Zupthen. "We moeten in de binnenstad van Zutphen binnen acht minuten ter plaatse kunnen zijn. Dus ja, voor snelheid moet je wel op de kazerne zijn."
Sterker nog, de brandweerlieden zijn niet alleen op de kazerne aanwezig. Ze houden zelfs een normale oefening op eerste kerstdag. Ze gaan met een hoogwerker een schoorsteen in. Zeven man werken er met kerst en ook slapen ze op de kazerne. Pas mogen vroeg om 08.00 uur zit hun dienst erop.

'Werken met kerst, vind ik wel mooi hoor'

"Voor mij is het wel gek om te werken met Kerstmis," zegt brandweerman Chris Bosworth. "Ik ben aspirant. Ik ben net begonnen, pas zes maandjes bezig. Normaal vier je natuurlijk kerst met je familie, maar nu ben ik met mijn mannen op de brandweerkazerne, maar ik vind het wel mooi hoor."
"Ik vind het ook niet erg," valt brandweerman Edwin Assië Chris bij. "Het is altijd een speciale dag om te werken en heel gezellig." Er wordt vandaag eigenlijk met zijn allen kerst gevierd, aldus de aanwezige brandweerlieden. "Binnen de kazerne hebben we gewoon broederschap", zegt Chris. "Dat is wat ik nu al in die zes maanden heb gemerkt. We zijn een hechte groep. Eigenlijk kun je het ook wel zien als familie."

En als de pieper gaat tijdens het kerstdiner?

De echte familie van deze brandweerlieden, die mogen aan het einde van de middag op de kazerne komen voor een gezellig samenzijn. "En dan gaan we vanavond met z'n allen lekker ouderwets gourmetten", zegt bevelvoerder Mensink. Maar wat als de pieper dan gaat voor een grote brand?
"Dan hebben wij pech, maar de families hebben dan in zo verre geluk, dat ze meer dan genoeg te eten hebben," zegt Mensink met een lach. "Met een beetje geluk houden ze nog wat voor ons over."