Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Wéér hek van Nationaal Park De Hoge Veluwe kapot geknipt

Het vernielde hek tussen Hoenderloo en Schaarsbergen.
Het vernielde hek tussen Hoenderloo en Schaarsbergen. © Nationaal Park De Hoge Veluwe
HOENDERLOO - Voor de zoveelste keer is het hek van Het Nationale Park De Hoge Veluwe vernield. Langs de weg tussen Hoenderloo en Schaarsbergen werd prikkeldraad aan stukken geknipt, meldt het park zondag. "Je blijft van andermans eigendommen af", zegt hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker ontstemd.
Het draad is over een lengte van ongeveer vijftig meter vernield. Op door het park gemaakte beelden is inderdaad te zien dat het prikkeldraad aan de bovenkant van het hek is doorgeknipt.

Gevaarlijk

Leidekker spreekt van een gevaarlijke actie, omdat herten nu over het hek kunnen springen en daar meteen terechtkomen op een weg waar verkeer met 60 kilometer per uur voorbijrijdt. Ook zouden dieren verstrikt en gewond kunnen raken in het kapotte prikkeldraad, dat ter plekke is achtergelaten.
De hekken van De Hoge Veluwe vielen al eerder ten prooi aan vandalen. Onder meer in afgelopen juli en november was het ook al raak. Mogelijk zijn de verantwoordelijken voorstanders van de wolf in Nederland. De Hoge Veluwe is niet blij met de aanwezigheid van wolven in het park. Eerder deze maand kwamen er beelden naar buiten van wolven die over de hekken van het park springen.

Ecoducten

Het park heeft ook al enige tijd te maken met actiegroepen die tegen de afsluiting van ecoducten rond het park zijn. Deze ecoducten zijn in 2019 gesloten om de te grote toeloop van edelherten naar het park te voorkomen. De actiegroepen maken volgens de parkdirectie 'met vernielingen kenbaar' dat ze het niet eens zijn met dit beleid.
Er is inmiddels aangifte gedaan van de vernieling, meldt het park. "Iedereen mag een mening hebben in Nederland. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar je blijft van andermans eigendommen af", aldus Leidekker.