Gelderse Vallei / Rivierengebied

Hoogwater gearriveerd, eerste pontjes staken overtocht

Hoogwater bij Nijmegen.
Hoogwater bij Nijmegen. © ANP
WAGENINGEN - De eerste Gelderse pontjes gaan zondag voorlopig uit de vaart om het hoogwater dat de komende dagen onze provincie passeert. Het veer tussen zowel Wageningen en Opheusden als Loo en Huissen staakt de dienst. "We kunnen nog wel varen, maar de veerstoep loopt onder water. Passagiers kunnen dus niet meer aan of van boord komen."
Tussen kerst en oud en nieuw is er volgens Rijkswaterstaat en de waterschappen sprake van hoogwater. Het waterpeil pakt dan hoger uit dan tijdens de hoogwatergolven die Gelderland de afgelopen weken al meemaakte.
Op donderdag 28 december bereikt de Rijn bij Lobith met 14,60 meter boven NAP naar verwachting de hoogste stand. Zondagmiddag was het peil daar nog 13,26 meter.

Schade

De verwachting is dat de komende dagen meer veerdiensten uit de vaart gaan. De waterschappen zijn alert en laten gemalen volop draaien om water snel af te voeren. De dijken krijgen regelmatig een extra inspectie. Dijkbeheerders letten dan vooral op schade door dieren die gangen graven in de dijk. Ook kijken ze naar wellen, die ontstaan als water onder de dijk doorsijpelt.

Hoogste stand ooit gemeten?

Ter vergelijking, het wordt dus hoogwater maar het peil stond wel eens véél hoger. Tijdens het beruchte hoogwater in februari 1995 was in Lobith een peil van 16,68 meter af te lezen. In 1926 was de waterstand zelfs 16,93 meter, dus nog een dikke twee meter hoger dan de stand die nu wordt verwacht..
De laagste stand ooit gemeten was trouwens 6,48 meter boven NAP, in augustus 2022.