Gelderland

Met dank aan kerst is 2023 het natste jaar ooit

Nat, natter, natst in 2023.
Nat, natter, natst in 2023. © Pixabay
ARNHEM - Het jaar 2023 zit er bijna op en gaat officieel de geschiedenis in als het natst gemeten jaar ooit. Dat staat als een paal boven water gezien de natte kerst die ons te wachten staat, zegt meteoroloog Jeroen Elferink van Weerplaza. De Veluwe hoort bij de gebieden die de meeste regen voor de kiezen kregen.
Het aantal millimeters hemelwater kwam vrijdag uit op een landelijk gemiddelde van 1103. Het oude record van 1109 millimeter uit 1998 gaat aan diggelen, belooft Elferink. Op oudejaarsavond kan het uiteindelijke aantal millimeters in 2023 wel eens uitkomen op 1160mm, ofwel 1,1 meter regenwater per vierkante meter. Ter vergelijking, het jaarlijkse gemiddelde in Nederland is 853 millimeter.

Lage druk

Oorzaken zijn de lage drukgebieden die maar onze kant op blijven komen. "En ook april was zeer nat, net als de eerste helft van mei. Eigenlijk hebben we dit jaar geen langdurige droge periode gehad", zegt Elferink. Het plaatje past volgens hem in de weersextremen die het gevolg zijn van klimaatverandering. "Een paar jaar geleden hadden we extreme droogte en hitte, en nu hebben we dus dit."
Het jaar 2023 stevent dus af op de titel 'natste jaar ooit'. Op nummers 2 en 3 staan respectievelijk 1998 en 1966. Op nummer 4 staat het jaar 2001. Samen zijn die vier jaren de enige jaren waarin er landelijk meer dan 1000 millimeter regen viel.

Het weer tijdens kerst

Een kleddernat jaar dus, en de kerst past helemaal in dat plaatje. Elferink: "Zaterdag gaat het in de loop van de dag weer regenen. Zondag en eerste kerstdag zijn vervolgens ook nat. De zon zien we waarschijnlijk pas weer dinsdag, tweede kerstdag." De temperatuur loopt iedere dag op naar 10 tot zelfs 12 graden.