Gelderland

Water blijft maar stijgen, waterschappen grijpen in

Gemeente Nijmegen heeft de gebruikelijke maatregelen getroffen op de Waalkade om mensen te waarschuwen voor het hoge water.
Gemeente Nijmegen heeft de gebruikelijke maatregelen getroffen op de Waalkade om mensen te waarschuwen voor het hoge water. © ANP
De komende week blijft het regenen en stijgt de waterstand. De verwachting is nu dat de piek op 28 december is. Dan is het water in de Rijn bijna 15 meter boven NAP bij Lobith, melden de Gelderse waterschappen. Op verschillende plekken in de provincie nemen de waterschappen maatregelen. Ook geven ze tips om het hoge water van dichtbij te bekijken.
De afgelopen dagen daalde de waterstand van de Rijn. Vanaf vrijdag is er opnieuw sprake van een stijging. Net voor nieuwjaar, rond 28 december, wordt bij Lobith de hoogste waterstand verwacht van wel 14.60 meter boven NAP.

Maatregelen

Na 24 uur is de stijging onder meer op de Nederrijn merkbaar. Waterschap Vallei-Veluwe zet daarom de schuiven langs de rivier open. Hierdoor komen de uiterwaarden onder water te staan.
Langs en op de IJssel zijn geen bijzonderheden. Daar is het effect van de piek bij Lobith pas 48 uur later merkbaar. Wel is het water in de Hoenwaard bij Hattem over de kade gestroomd. Maar dat leidt vooralsnog niet tot problemen in het gebied.
Nijmegen verwacht dat de Waalkade binnenkort onder water staat. Voor de zekerheid is al het straatmeubilair alvast weggehaald. Ook rijden de bussen een andere route.
Uit voorzorg is de coupure - de opening van een dijk of kade voor een weg - bij Tolkamer alvast gesloten. Waterschap Rijn en IJssel heeft zandzakken tegen de opening aangezet. "Zo kan het verkeer goed zien dat de weg is afgesloten", meldt het waterschap.

Nog meer regen

Vanwege de vele regen van de laatste drie maanden, zijn de grondwaterstanden in veel gebieden hoog. De laatste keer dat het water boven de 15 meter stond, was in 2011. Het water stond toen 15.15 meter boven NAP. De grondwaterstanden zullen voorlopig nog wel hoog blijven omdat er ook voor de komende tijd veel regen wordt verwacht.
Grondwater stroomt langzaam naar oppervlaktewater en wordt steeds weer door neerslag aangevuld. Waar mogelijk passen de waterschappen daarop het peil in beken, kanalen en sloten aan.

Tips om het hoge water te bezoeken

Zin om tijdens de feestdagen het hoge water van dichtbij te bekijken? "Rondom Arnhem en Nijmegen zijn er prachtige plekken om waterplassen te ontdekken", zegt een woordvoerder van waterschap Rivierenland. "Alleen de uiterwaarden lopen de komende tijd nog meer vol met water. Op sommige plekken kun je de uiterwaarden of buitenpolders niet bezoeken. Als dat zo is, plaatst de gemeente hekken."
Een woordvoerder van waterschap Rijn en IJssel roept op om de auto absoluut niet in de berm te parkeren. "Dat gras is zo doorweekt, dat gaat ten koste van de dijken. Blijf gewoon met de auto op de verharding." Een woordvoerder van Vallei-Veluwe Geeft een ander advies: "Ga gewoon lekker kerst vieren".