Rivierengebied

Amateurs mogen geen oud-papier meer ophalen: 'Dat doet ons pijn'

De kinderen en Rinie (rechts).
De kinderen en Rinie (rechts). © Omroep Gelderland
BOVEN-LEEUWEN - Rinie van Hees en zijn mannen van sportvereniging DSZ in Boven-Leeuwen halen voor de laatste keer het oude papier op. Rinie is al jaren de organisator en ging als 10-jarig jongetje al mee met zijn vader op pad. Vanaf volgend jaar gaat afvalinzamelaar Avri dat zelf doen. Die organisatie vindt het onveilig dat vrijwilligers daarvoor de weg op gaan. "Daar geloof ik niets van."
Met pijn in het hart halen de leden voor het laatst het oude papier op. "Dat doet ons echt wel pijn", begint Van Hees. "Het is een stukje dat wegvalt, ook in de gemeenschap wordt het echt een groot gemis."

'Ik geloof er niks van'

Avri kiest ervoor eigen personeel in te zetten, omdat ze een toenemend veiligheidsrisico zien bij de inzet van vrijwilligers. "We hebben veel bedankjes, chocolade en zelfs geld gekregen van mensen", vertelt Van Hees. Jarenlang hebben de mannen het oude papier opgehaald en zijn een hechte club geworden.
Daar krijg je wel een brok in je keel van
Rinie van Hees
"Dit is gewoon jammer, het is een stukje traditie dat verdwijnt, echt een aderlating", vindt ook vrijwilliger Peter Beumer. "En dat van die veiligheid, daar geloof ik niks van, er is nooit iets gebeurd", benadrukt Beumer. "Op een gescheurde broek na."

Erehaag

De vrijwilligers werden nog even in het zonnetje gezet voordat het doek viel. De jeugd van de Sportvereniging stond tijdens de laatste ronde de vrijwilligers op te wachten met een erehaag van fakkels en sterretjes. "Dit doet je wel iets, daar krijg je wel een brok in je keel van", zegt een ontroerde Van Hees. "Daar doe je het allemaal voor, of daar deed je het eigenlijk voor, en nu is het voorbij."
Dit betekent wel dat de vereniging een flinke bijverdienste ziet wegvloeien. Drie jaar lang zal de gedupeerde vereniging tijdens een 'afbouwperiode' nog wel een vergoeding krijgen, maar dan houdt het echt op. De voetbalclub verdiende jaarlijks zo'n 7500 euro aan de inzameling. Het geld werd allemaal in de jeugd gestoken.
Om het gat te dichten is de club in zee gegaan met de Grote Club Actie en worden in samenwerking met een fruitteler in september appels aan de deur verkocht.