Rijk van Nijmegen

Corona grijpt om zich heen, zo vier je kerst veilig

De minister adviseert om met klachten niet naar het kerstdiner te gaan
De minister adviseert om met klachten niet naar het kerstdiner te gaan © ANP
NIJMEGEN - Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers adviseert mensen om met verkoudheidsklachten niet aan het kerstdiner te gaan zitten. De coronacijfers stijgen de laatste tijd hard. Zit je deze kerst met een snotneus dan alleen aan tafel? "Zo zwart-wit is het niet", vertelt epidemioloog Alma Tostmann. Lees hier hoe jij en jouw familie kerst veilig door kunnen komen.
"De minister herhaalt eigenlijk gewoon het advies wat het hele jaar al geldt: als je verkoudheidsklachten hebt, en vooral als je ziek bent, blijf je thuis", weet de epidemioloog aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Tostmann denkt niet dat het advies onbelangrijk is: "Veel mensen worden niet meer zo ziek van corona maar er zijn nog steeds mensen voor wie dat wel geldt. Het is vooral belangrijk dat je daar rekening mee houdt en hier met elkaar afspraken over maakt."

Zo vier je kerst veilig

Hoe kun je er dan voor zorgen dat je op een veilige manier kerst kan vieren? Daarvoor haalt de epidemioloog de basisadviezen aan: "Zet een extra raam open, houd iets meer afstand, was extra je handen en hoest en nies in je elleboog of zakdoek."
Ook is het goed om bijvoorbeeld even buiten een wandeling te maken in plaats van alleen maar binnen te zitten, adviseert ze.

Boosterprik net te laat

Ouderen en kwetsbaren konden de afgelopen maanden de laatste boosterprik nog halen. Ook dit verkleint de kans om ernstig ziek te worden door een coronabesmetting. "Het is natuurlijk nog altijd goed om zo'n prik te halen, maar de booster heeft ongeveer een week nodig om in te werken. Als je hem nu haalt is dat voor de feestdagen net iets te laat", aldus Tostmann.

Einde boostercampagne

In de regio Gelderland midden hebben 125.000 mensen de boosterprik gehaald. "Vandaag is ook de laatste dag, daarna zitten we dicht", vult de communicatieadviseur van de GGD aan. Dan kunnen mensen alleen nog op doorverwijzing van de huisarts een boosterprik halen.