Stedendriehoek

Boeren tevreden over protest A1, op één incident na

Boeren verzamelden zich gisteren in Apeldoorn om te protesteren
Boeren verzamelden zich gisteren in Apeldoorn om te protesteren © Luciano de Graaf
Zo'n 120 trekkers reden gisteren over de A1. Er werd geprotesteerd naar aanleiding van de nieuwe milieuregels over mest, waarover de Tweede Kamer gisteren debatteerde. Het protest verliep rustig, op één incident na, weet de politie. Willeam Schoonhoven van Farmers Defence Force noemt de actie geslaagd: "Den Haag kan niet zeggen dat we ze niet gewaarschuwd hebben."
Onder de nieuwe milieuregels mogen de boeren minder dierlijke mest uitrijden over hun land en moet de hoeveelheid worden afgebouwd. De regels moeten leiden tot een betere waterkwaliteit van rivieren en grondwater.
De milieuregels zorgen bij veel boeren voor problemen. Ze moeten volgend jaar al met een oplossing komen voor het teveel aan mest dat ze hebben. "Dit heeft weer nadelige gevolgen voor de boeren", aldus Schoonhoven. "Daarom wilden we ons met deze actie laten zien."

Korte files

De trekkers reden donderdagavond vanaf Teuge naar Apeldoorn om daar via de snelweg A1 naar Deventer te rijden. Daar bleven ze ongeveer een half uur op de snelweg rijden, waarvan ook een korte tijd op drie banen. Er ontstonden hierdoor korte files, maar de actie leidde niet tot grote verkeersopstoppingen.
"We hebben weinig contact gehad met de politie", aldus Schoonhoven. "Dat is ook niet nodig geweest want we hebben geen blokkeringen veroorzaakt en het verkeer gewoon zelf geregeld." Rond Deventer kregen de boeren daarbij hulp van de politie, toen het wat drukker werd.

'Belangrijk om onze stem te laten horen'

Willeam ziet de actie als geslaagd. "Er is veel onvrede en daarom zijn er ook veel demonstraties geweest het afgelopen jaar. Er heeft dan ook een politieke aardverschuiving plaatsgevonden. Dat laat wel zien hoe belangrijk het is dat wij onze stem laten horen."
Al erkent hij dat er natuurlijk ook tegenstanders zijn: "Prima als de democratie toch iets anders besluit, maar ze kunnen niet zeggen dat we ze niet gewaarschuwd hebben."

Eén incident

De politie meldt dat de route rustig verlopen is op één incident na. Volgens de politie was er een confrontatie tussen een voertuig en een aantal trekkers. De bestuurder van het voertuig heeft hierbij een klap gekregen. Toen de politie de bestuurder thuis opzocht ging het goed met hem en is er uiteindelijk ook geen aangifte gedaan.