Achterhoek

Storm verpest maanden werk van school: 'Alles weg in 30 seconden'

De tent zakte in elkaar door storm Pia.
De tent zakte in elkaar door storm Pia. © Jeffrey van Londen / RTV Ideaal
HALLE - Al sinds de start van het schooljaar werkten de kinderen van de Dorpsschool in Halle aan mooie producten voor de kerstmarkt. De opbrengst van de verkoop zou naar het goede doel gaan. Maar een paar uur voordat het feest los zou barsten, zakte de tent in elkaar door een lokale windhoos. Maanden van ijver zijn in één klap tenietgedaan.
De windhoos duurde niet lang en was niet enorm van opvang. Toch was de kracht ervan fors genoeg om de hele kerstmarkt te verpesten. De mooie kerstspullen die de peuters en de groepen 1 tot en met 8 hadden gemaakt, werden door het instorten van de tent compleet onbruikbaar. En dat terwijl er zo verwachtingsvol uitgekeken was naar het moment waarop ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden zich zouden melden om iets te kopen.
Directeur Rick Wolsink klinkt de ochtend na het debacle berustend. "We hebben donderdag heel de dag in de gaten gehouden of het door kon gaan, omdat het KNMI code geel had afgegeven en er kans was op gevaarlijk weer. Het zag er de volledige ochtend en een deel van de middag stabiel en veilig uit, maar rond 17.00 uur verergerde het. Toen hebben we samen, de organisatie en ik, besloten dat het beter zou zijn om het af te gelasten", zegt Wolsink.

30 seconden

Een kwartier later bleek die vooruitziende blik juist. "Op dat moment bezweek de tent door een lokale windhoos, in combinatie met hevige regenval en hagelbuien", zegt Wolsink. "Het ging eventjes flink tekeer, maximaal 30 seconden, daarna werd het weer beheersbaar. Ontzettend zonde, want daardoor werd alles wat de kinderen gemaakt in één keer onbruikbaar. En de kinderen hadden zulke mooie dingen gemaakt. Echt van Intratuin-niveau. Ze waren er ook flink door ontdaan."
Vrijdagochtend besloot de school om als troost een kerstbrunch te organiseren voor alle groepen. Tijdens die kerstbrunch is een film getoond die in aanloop naar de kerstmarkt al werd gemaakt. "Daarin zie je prachtige foto's van wat de kinderen hadden gemaakt. En aan de bovenbouw heb ik uitgelegd hoe uniek ik het vind dat de complete gemeenschap van Halle binnen een kwartier klaarstond met materieel om te helpen de boel te ondersteunen en op te ruimen", zegt Wolsink.

Halle helpt elkaar

Daarin schuilt ook het lichtpuntje van het drama, zegt de directeur. "Dat je als gemeenschap bijeenkomt op leuke momenten, ligt voor de hand. Maar bij zo'n situatie als gisteren staat Halle er óók. Altijd, overal. Eigenlijk is dat nog belangrijker dan het niet doorgaan van de kerstmarkt."
Storm Pia verpest maanden werk van dorpsschool: 'In 30 seconden was alles weg'